Flexitarian diyeti, Diyetisyen Dawn Jackson Blatner tarafından ortaya atılan bir beslenme şeklidir. Flexitarian diyeti, daha az et daha fazla bitkisel besinleri tüketmeye teşvik eden yarı vejetaryen bir beslenme tarzıdır. Bu diyet, vejetaryen beslenmenin faydalarından yararlanmak amacıyla bitkisel kaynaklı beslenmeye teşvik ederken, et tüketiminin de belli miktarda alınmasını önerir. Bu yüzden bu diyetin adı esnek ve vejetaryen kelimelerin birleşiminden oluşur.
Bu diyetin belirli ve katı kuralları yoktur, bu da onu hayvansal ürünleri fazla miktarda tüketmek istemeyen kişiler için çekici bir seçenek haline getirir. Genel olarak amaç, daha fazla sebze ve daha az et tüketmektir.
Vejetaryen ve vegan beslenme tarzı ile Flexitarian diyet arasındaki farka bakacak olursak; vejetaryen ve vegan beslenen kişiler et, balık, yumurta, süt ürünleri ve hayvansal kaynaklı tüm gıda ürünlerini tamamen kısıtlar. Bu durum kimisi için çok katı bir kuraldır. Flexitarian diyette az miktarda da olsa hayvansal ürünleri yiyebilirsiniz. Bu yüzden Flexitarian diyet yumuşatılmış vejetaryen diyet olarak kabul edilebilir.
Diyet İlkeleri Nelerden Oluşur?
- Çoğunlukla meyve, sebze, baklagiller ve kepekli tahıllardan oluşan bir beslenme programıdır.
- Hayvansal proteinler yerine bitkilerden gelen proteine yer verilir.
- Hayvansal protein konusunda esnek davranmanız istenir. Hayvansal protein diyetinizde yasaklanmaz. Diyetinize zaman zaman et ve hayvansal ürünleri dahil etmenize izin verir.
- En az işlenmiş, en doğal yiyecekleri yemeniz önerilir.
- Eklenen şeker ve tatlıları bu beslenme programında tüketmemeniz istenir.
Olası Sağlık Faydaları Nelerdir?
Flexitarian diyet, dengeli beslenmenizi sağlayarak sağlık açısından birçok olumlu etkiye neden olur. US News & World Report tarafından yapılan 2019’un En İyi Diyet Sıralamasında 3. Sırada yer almıştır. Bunun yanı sıra Diyabet için En İyi Diyetlerde 2. Sırada yer almıştır.
1-Kilo Kaybı Sağlar
Flexitarian beslenme normal beslenmeye göre daha az et ve et grubu besinleri içerdiği için daha az kalori almanıza neden olur. Nutrition Reviews dergisinde yayınlanan bir çalışmada, vejetaryen ve flexitarian diyet ile beslenen kişilerin vejetaryen olmayanlardan yaklaşık %15 daha az kiloda olduğu gösterilmiştir. Bugün dünyayı ve ülkemizi tehdit eden obezite oranlarına bakılırsa yüzde 15 oranı çok önemli bir orandır.
Yapılan çalışmalarda vejetaryen olmayanların yaklaşık yüzde 45’inin vejetaryenlerin ise sadece yüzde 6’sının fazla kilolu olduğu görülmüştür. Bu büyük farkın sebebi; vejetaryen diyetlerin toplam kalorisinin, normal diyetlere göre daha düşük olması, lif bakımından daha yüksek life sahip olması ve yağ oranları da daha düşük olması ile açıklanmaktadır. Bu araştırmalar her ne kadar tam vejetaryen bireyler üzerinde yapılsa da yarı vejetaryenler üzerinde yapılan çalışmalar da bu sonuçları desteklemektedir. 2003 Uluslararası Obezite ve İlişkili Metabolik Bozukluk Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada yarı-vejetaryenler (flexitarian diyet uygulayan bireyler), vejetaryen olmayan kişilerden daha az ağırlığa sahip olduğu görülmüştür.
Kilo kaybı sadece incelmenize yardımcı olmakla kalmaz. Vücut ağırlığındaki yüzde 5’lik bir kilo kaybı kronik hastalık risklerini de azaltır. Böylece genel sağlığı olumlu yönde etkiler.
2- Diyabet Riskini Azaltır
Tip 2 diyabet günümüzde küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Sebze ağırlıklı beslenme, bu hastalığın önlenmesine ve yönetilmesine yardımcı olabileceği yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Az yağlı ve sebze ağırlıklı bir diyet; diyabet ve diyabet komplikasyonlarının gelişme riskini azaltır. Çalışmalar, tip 2 diyabetli kişilerin, çoğunlukla vejetaryen diyete geçmeleri durumunda daha iyi kan şekeri kontrolü sağladıklarını göstermiştir.
2006 yılında yapılan Diyabet Bakımı araştırmasında, diyabetli kişilere 22 hafta boyunca Flexitarian diyet uygulanmıştır. Çalışma sonucunda sadece beslenmelerinde yapılan bu değişiklik ile diyabetli kişilerin yüzde 43’ünün diyabet ilaçlarını azalttığı görülmüştür.
3- Kanser Riskini Azaltır
Çalışmalar Flexitarian beslenme tarzı ile kanser risklerinin sınırlanabileceği göstermiştir. Yapılan bir çalışmada Flexitarian diyet uygulayan insanların fazla miktarda et ile beslenen kişilere göre kanserden ölme riski yaklaşık yüzde 40 daha az olduğu bulunmuştur. Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü, sebze ağırlıklı bir diyet ile beslenmenin kanser vakalarının sayısını yüzde 30 ila 40 oranında azaltabileceğini tahmin ediyor.
Unutmayın vejetaryen bir diyeti benimsediğinizde beslenmenizde eti yasaklamak zorunda değilsiniz. Bu diyet ile haftanın hatta günün büyük çoğunluğunda vejetaryen beslenebilirsiniz, ancak et yeme isteğiniz olursa istediğiniz bir et çeşidini az miktarda diyetinize ekleyebilirsiniz. Bu diyetin genel faydalarına baktığımızda daha fazla bitki ve daha az et yiyerek sadece kilo vermekle kalmayıp, aynı zamanda genel sağlık durumunuzu da iyileştirebilirsiniz. Sağlıklı günler..