Su İçin Kolayca Kilo Verin!

SU İÇİN KOLAYCA KİLO VERİN!

Diyet yaparken sık sık bol bol su için önerilerini duyuyorsunuz. Su içmenin kilo vermenize yardımcı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Aslında birçok çalışma, su içmenin kilo kaybı için faydalı olduğu teorisini desteklemektedir. Ayrıca hidrasyon, sindirim ve kas işlevi dahil olmak üzere kilo vermede rol oynayan birçok faktör için su içmek anahtar bir rol oynar. Hadi gelin su içmenin kilo vermenize yardımcı 6 nedenini ayrıntılı anlatalım.

SU İÇMENİN KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLMASININ 6 NEDENİ

Araştırmacılar, fazla su içmenin bir kişinin kilo vermesine nasıl yardımcı olduğunu tam mekanizmalarla anlatamasalar da; birçok çalışma, su tüketiminin artması ile kilo kaybı arasında pozitif ilişki olduğunu gösteriyor. Çalışmalar soncunda su içmek; iştahınızı bastırabilir, metabolizmanızı hızlandırabilir ve egzersizi daha kolay ve daha verimli hale getirebildiği sonucuna varılmıştır.

Su Doğal Bir İştah Kesicidir.

Aç olduğunuzu anladığınızda, aklınıza gelen ilk seçenek yemek yemektir. Ancak açlık hissinde yemek yemek her zaman doğru bir seçenek olmayabilir. Yapılan bir çalışmada “Hafif dehidrasyonla tetiklenen susuzluk, beyin tarafından genellikle açlıkla karıştırılır” sonucu bulunmuştur. Yani vücut susuz kaldığında açlık hissi gibi hissedip sizin kalori almanıza neden olabiliyor. Bu sebepten dolayı su u içerek iştahı azaltabilirsiniz ve daha az kalori alabilirsiniz. Bunun yanı sıra su içmek, sindirim sisteminden hızla geçerek mideyi doldurarak mide duvarını gerdiği için tokluğu artırabilir.

Yapılan başka bir çalışmada yemekten kısa bir süre önce su tüketmenin gıda alımını azaltmaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir. 2016 yılında yapılan bu çalışmada, yemekten hemen önce iki bardak su içen insanlar, yemekten önce hiç su içmeyenlere göre besin alımı % 22 azalmıştır.

Su Kalori Yakımını Artırır.

Yapılan araştırmalar, içme suyunun kalori yakmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, çalışmaya katılan 12 kişinin 500 mL su içtiğinde diyet sırasında enerji harcamasında artış olduğu görülmüştür. Suyu içtikten sonraki 90 dakika içinde normalden yüzde 2 ila 3 arasında daha fazla kalori yaktıkları görülmüştür.

Su, Atıkların Vücuttan Atılmasına Yardımcı Olur.

Vücut susuz kaldığında, vücuttan atıkları idrar veya dışkı olarak doğru şekilde atamaz. Su; böbreklerin toksinleri ve atıkları filtrelemesine yardımcı olurken, organlar için gerekli besinleri ve elektrolitleri muhafaza eder. Vücut susuz kaldığında, böbrekler sıvıyı tutar. Bu durum dehidrasyona sebep olur. Dehidrasyon sert veya yumrulu dışkılara ve kabızlığa neden olur. Atık vücutta biriktiğinde, şişkinlik, şişlik ve yorgunluk hissedebilir. Yeterli su alımı, sertleşmiş dışkıları yumuşatarak veya gevşeterek atıkların hareket etmesini sağlar. Su ayrıca vücudun ishal ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarından kurtulmasına yardımcı olur.

Su İçmek Sıvılardan Aldığınız Toplam Kaloriyi Azaltır.

Su kalori içermediğinden, meyve suyu, soda, kola, soğuk çay veya kahve gibi daha yüksek kalorili alternatiflerin yerini aldığından sizin daha az kalori almanıza neden olur. Diyetteki gazlı veya gazsız içecekler kaloriye katkıda bulunmasa da bu içecekleri suyla değiştirmek, belirli insan gruplarında kilo kaybına katkıda bulunan bir faktördür. The American Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir araştırmada, ana öğünlerinden sonra tükettikleri içecekleri suyla değiştiren aşırı kilolu ve obez kadınlar, kilo verme programı sırasında daha fazla kilo verdikleri görülmüştür.

Benzer şekilde 2015 yılında yapılan bir çalışmada, çalışmaya katılan kadınların bir kısmı 24 haftalık bir kilo verme programında her gün öğle yemeğinden sonra 250 mL su içmişlerdir. Aynı programda öğle yemeğinden sonra aynı miktarda kalori içeren bir içecek içen diğer kadın grubundan yüzde 13,6 daha fazla kilo verdikleri görülmüştür.

Yağ Yakmak İçin Su Gereklidir.

Vücut su olmadan depolanmış yağları veya karbonhidratları düzgün şekilde metabolize edemez. Yağın metabolize etme sürecine yani yakılma sürecine lipoliz denir. Bu işlemin ilk adımı, su moleküllerinin gliserol ve yağ asitleri oluşturmak için trigliseritlerle (yağlar) etkileşime girdiğinde meydana gelen hidrolizdir. Yeterli su içmek, yiyecek ve içeceklerin yanı sıra depolanmış yağların yakılması için çok önemlidir. 2016’da yapılan bir çalışmada, hayvan çalışmalarında artan su alımının lipoliz artışına ve yağ kaybına yol açtığını bulunmuştur.

Egzersiz Sırasında Su Vazgeçilmez Bir Parçadır.

Herhangi bir kilo verme planının en önemli bileşenlerinden biri egzersizdir. Su; egzersiz sırasında kasların, bağ dokularının ve eklemlerin doğru hareket etmesine yardımcı olur. Ayrıca egzersiz sırasında aktiviteyi artırırken akciğerlerin, kalbin ve diğer organların etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Su içmek, kas krampları ve yorgunluk gibi iyi bir egzersizin önüne geçebilecek riskleri azaltır. Dehidrasyonu önlemek ve bu riskleri ortadan kaldırmak için egzersiz öncesinde, sırasında ve sonrasında daima su için.