Uykusuzluk Mu Çekiyorsunuz?

COVID-19 karantina günleri gecelerinizi etkiledi mi? Bugünlerde siz de uykusuzluktan muzdarip misiniz? Endişelenmeyin. Yalnız değilsiniz. Miami Beach’teki Mount Sinai Tıp Merkezi Uyku Bozuklukları Merkezide yapılan çalışmada toplumda nüfusun en az yüzde 30’u hayatlarının bir noktasında uykusuzluk çektiğini belirtmiştir. Hatta bu oranın en az yüzde 10’luk kısmının kronik uykusuzluktan muzdarip olduğu açıklanmıştır. 

Uykusuzluğa; stres, anksiyete, depresyon, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve kötü uyku alışkanlıkları gibi birçok faktör neden olabilir.  Buna karşılık, uykusuzluğun sağlığınızı etkileyecek kötü etkileri olduğunu da söylemektedir. Uzmanlar ayrıca uykusuzluk ve obezite arasındaki bağlantıya da işaret etmektedir. Yapılan çalışmalarda yeterince uyumayanların kilo alma ve obez olma olasılıklarının, ihtiyaç duydukları kadar uyuyanlara göre daha yüksek olduğu gösterilmiştir. 

Uykusuzluğa sebep olan ve uykusuzluğun sebep olduğu problemlerden sonra uyku ilacı kullanmadan iyi bir gece uykusu çekmenin yolunun hangi yiyeceklerden geçtiğini öğrenmeye ne dersiniz. 

UYKUYA YARDIMCI OLACAK YİYECEKLER

  • Ceviz:

Ceviz diyette kalp sağlığı için oldukça önemli bir yere sahiptir. Araştırmalar bu önemli etkisinin yanında vücudumuzun sağlıklı bir uykuyu düzenlemesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Ceviz içerinde bulunan melatoninin sizin derin bir uyku durumuna ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

  • Süt:

Süt beslenmenize eklediğinizde yatıştırıcı bir içecek görevi görür. Uzmanlar özellikle sütün sıcakken yatıştırıcı bir içecek olduğunu ve rahatlamanıza yardımcı olabileceğini söylemektedir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan kalsiyum vücudun melatonin üretme sürecine yardımcı olur. Bu sayede kolayca uykuya dalmanızı sağlar.

 

 

  • Muz:

Muz, kasları gevşetmeye yardımcı olan iyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Ayrıca uykuyu iyileştirebilen B6 Vitamini ve triptofan içerirler. 

Muz aynı zamanda uykuyu düzenleyen önemli hormonlar olan melatonin ve serotoninin öncüleri olan magnezyum , serotonin ve melatonin kaynağıdır. Serotonin, uykunun yanı sıra ruh hali ve iştahı düzenlemeye yardımcı olan bir nörotransmiterdir ve magnezyum, uykuyu böldüğü bilinen bir hormon olan vücuttaki kortizol seviyesini düşürmeye yardımcı olarak uykuyu teşvik eder. Bu sebeplerden dolayı diyetinize muzu ekleyebilirsiniz.  

  • Papatya Çayı:

Genelde bir çoğumuzun da bildiği gibi papatya çayı uyumamıza yardımcı olan içeceklerin başında gelir. Papatya çayı, beyni sakinleştirir ve bu sayede uykuya daha kolay dalmanızı sağlar. Papatya çayının yanı sıra amino asit teanin içeren kafeinsiz yeşil çay da stresi azaltmaya yardımcı olur ve güzel bir uykuya katkı sağlar.

  • Yoğurt:

Yoğurt içerisinde, triptofan üretimine yardımcı olan kalsiyum içerir. Bu da bize yoğurdun uyku için yararlı bir besin olduğunu gösterir. Tercih edeceğiniz yoğurdun şekersiz yoğurt olmasına özen göstermeniz uykuya olan yararını maksimum düzeyde almanıza yeterli olacaktır.  

  • Vişne Suyu

Hazır olmayan ve içerisinde şeker içermeyen meyve suları iyi bir uyku çekmenize yardmcı olan içecekler arasındadır. 

  • Yeşil Yapraklı Sebzeler:

Lahana , ıspanak, şalgam ve kara lahana gibi bu tür sebzeler, en iyi magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır. Akşam yemeğinizde diyetinize ekleyerek rahat bir uykuya yardımcı olabilirsiniz.

 

Bu besinleri diyetinize ekleyerek uyku probleminizi çözmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu besinlerin yanında uykunuzu kaçıracak kafein içeren kahve, çikolata, kola, enerji içeceği, yeşil çay gibi kafeinli içecekleri de diyetinizde alımını sınırlayın. Sağlıcakla kalın..