Son günlerde üzerinde birçok çalışma yapılan magnezyum, vücut işlevlerimiz için önemli bir mineral olmasının yanında vücutta oldukça önemli görevleri vardır. Kas ve sinir fonksiyonunu, kan şekerini, kan basıncını düzenler ve protein, kemik dahil olmak üzere vücuttaki birçok süreçte görev alır. Magnezyum, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunması, normal kalp ritminin sürdürülmesi, güçlü kemiklerin oluşturulması ve kortizol seviyesinin düşürülmesi için vücutta gerekli bir mineraldir.
Magnezyum bu işlevlerinin yanında, beyin fonksiyonlarında ve ruh halinde önemli bir rol oynar, kan magnezyumunun düşük olması artan depresyon riski ile bağlantılıdır. Kandaki yüksek magnezyum seviyesi sağlıklı bir bağışıklık sistemi için anahtar faktör olarak rol oynayabilir. Magnezyum vücutta D vitaminini aktive eder ve D vitamini de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Magnezyum Eksikliği
Besinlerdeki magnezyum içeriği, besinlerin fazla işlenmesi nedeniyle giderek azalmaktadır. Toprağın yeterli magnezyum içermemesi, besinlerin aşırı pişirilmesi, kronik hastalıklar, fazla alkol kahve ve şeker tüketimi gibi bazı sebeplerle sağlıklı yaşam için magnezyum ihtiyacı giderek daha gerekli bir hale gelmektedir.
Magnezyum İhtiyacımız Ne Kadar?
Yetişkin erkekler için günlük 400- 420 mg, kadınlar için 310-320 mg, hamilelikte 350-360 mg, laktasyon (emzirme) döneminde ise 310- 320 mg önerilmektedir.
Magnezyum ve Uyku İlişkisi
Magnezyum uykunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Daha rahat ve derin bir uykuya yardımcı olur. Kandaki düşük magnezyum seviyesi uykuyu olumsuz bir yönde etkileyebilir.
Magnezyum ve Stres İlişkisi
Amerikan Psikoloji Birliğine göre kronik stres, önde gelen altı ölüm nedeni ile bağlantılıdır. Stres; kalp hastalıklarından, inflamasyona, obeziteye, akıl hastalıklarına ve daha birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Birçok insan strese iş, trafik ve ilişkilerin yol açtığını düşünür. Aslında stresin asıl kökeni çoğu zaman gözden kaçırılan Magnezyum eksikliği olabilir. Dr. Leopald Galland’a göre stres aynı zamanda idrarla magnezyum kaybını arttırır, bu da magnezyum eksikliğine yol açar.
Magnezyum ve Kalp Hastalıkları İle İlişkisi
Yüksek kan basıncı kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür ve magnezyum alımı kan basıncını düşürebilmektedir. Bazı çalışmalar sonucunda diyetinde magnezyuma daha çok yer veren bireylerin kalp hastalıkları bakımından daha az riskli oldukları görülmüştür. Yapılan başka bir çalışmada 45-64 yaşları arasında beyaz ve Afrikalı-Amerikalı erkek ve kadınların kalp hastalığı riskini ve serum magnezyum düzeylerini değerlendirilmiştir. Ortalama 12 yıl takip edilen bireylerde, yüksek magnezyum kan değerine sahip olanların ani kalp hastalığından ölüm riskinin %38 daha düşük olduğu bulunmuştur.
Sporcularda Magnezyumun Önemi
Magnezyum kan glikozunu kaslarımıza taşımaya ve egzersiz sırasında kaslarda birikebilen ve ağrıya neden olabilen laktatın atılmasına yardımcı olur. Magnezyum yetersizliği bu yüzden yorgunluk hissine neden olur. Magnezyum, kalsiyumla birlikte kas fonksiyonlarının düzenlenmesi için önemlidir. Magnezyum yetersizliği kaslarda kasılmalara, kramplara neden olabilir. Yeterli magnezyumun alınması toparlanmanın hızlanmasında, yorgunluğun azalmasında ve sakatlanmaları önlemeye yardımcı olur.
Magnezyum Kaynakları;
En iyi magnezyum kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu meyvelerdir.