
Vücudunuz enerji için yiyeceklere ihtiyaç duyar, bu nedenle birkaç saat yemek yemediğinizde aç hissetmeniz normaldir. Ancak canınız yemekten sonra bile sürekli bir şeyler istiyorsa, uyguladığınız yeme metodunda veya sağlığınızla alakalı bir problem olabilir. Hadi gelin açlığa neler neden olabilir bakalım.
-
Yanlış Diyet
Tüm yiyecekler sizi aynı şekilde doyurmaz. Açlığı en iyi frenleyen besinler protein bakımından zengin olan – yağsız et, balık veya süt ürünleri gibi – besinlerdir. Aynı zamanda lif oranı yüksek besinler de uzun süre tokluk sağlar. İyi lif kaynakları arasında meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve kurubaklagiller bulunur. Açlığın önüne geçmek için mutlaka diyette yeterli ve dengeli protein ve lif alımı olmalıdır.
Fındık, balık ve zeytinyağında bulunan sağlıklı yağlar kolesterol seviyenizi düşürür. Sağlıklı yağlar dengeli bir diyetin anahtarıdır ve yedikten sonra kendinizi doymuş hissetmenize yardımcı olurlar.
Hamur işleri, beyaz ekmek, paketlenmiş yiyecek ve fast foodlar; bu besin ögelerinden yoksundur, ancak sağlıksız yağ ve sağlıksız karbonhidrat bakımından yüksektir. Bu sağlıksız yiyeceklerden fazla miktarda yerseniz, yemekten kısa bir süre sonra kendinizi tekrar acıkmış bulursunuz. Çabuk acıkmanız da gerektiğinden fazla yemenize sebep olabilir.
Yemeğinizi hızlı yemek yerine çiğnemek ve yemeğin tadını çıkarmak için yemeğe daha fazla zaman ayırırsanız, yemekten sonra daha tok hissedebilirsiniz. Ayrıca TV veya telefonunuz karşısında yemek yerine tabağınızda ne olduğuna dikkat ederek yemeniz, yeme farkındalığınızı artırarak uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
-
Diyabet
Vücudunuz yiyeceklerdeki şekeri glikoz adı verilen yakıta dönüştürür. Ancak şeker hastalığınız olduğunda glikoz hücrelerinize ulaşamaz. Bunun yerine vücudunuz onu dışarı atar ve size daha fazla yemenizi söyler. Buda doymamanıza ve yiyecek yemediğiniz anlar kendinizi kötü hissetmenize yol açar. İştahınızdaki artışa ek olarak, diyabet belirtileri;
- Aşırı susuzluk
- Daha sık tuvalete gitme ihtiyacı
- Açıklayamayacağınız kilo kaybı
- Bulanık görüş
- İyileşmesi uzun zaman alan kesikler ve morluklar
- Ellerinizde veya ayaklarınızda karıncalanma veya ağrı
- Yorgunluk
-
Düşük Kan Şekeri
Hipoglisemi, vücudunuzdaki glikoz çok düşük seviyelere düştüğünde sahip olduğunuz durumdur. Diyabetli insanlar için yaygın bir olaydır, ancak diğer sağlık sorunları da buna neden olabilir. Bunlar arasında hepatit, böbrek bozuklukları, pankreasınızdaki nöroendokrin tümörler (insülinomlar) ve adrenal veya hipofiz bezlerinizle ilgili sorunlar bulunur. Şiddetli vakalarda, hipoglisemisi olan kişiler sözlerini ağzından kaçırabilir ve yürümekte zorluk çekebilirler. Düşük kan şekeri de anormal iştah ataklarına ve doymamaya sebep olabilir.
-
Uyku Eksikliği
Yeterince dinlenmemek, vücudunuzdaki açlığı kontrol eden hormonları etkiler. Uykusuz olan kişilerin iştahı daha fazladır ve tokluk hissi daha zordur. Ayrıca yorgun olduğunuzda yüksek yağlı, yüksek kalorili yiyecekleri daha çok arzulanır.
-
Stres
Endişeli veya gergin olduğunuzda vücudunuz kortizol adı verilen bir hormon salgılar. Bu, açlık duygunuzu güçlendirir. Stres altındaki birçok insan şeker, yağ veya her ikisi de yüksek yiyecekler ister. Bu da doygunluk hissini negatif etkileyerek hep aç hissetmenize neden olabilir.
-
İlaç
Bazı ilaçlar normalden daha fazla yemek yeme isteği uyandırabilir. Alerjileri tedavi eden antihistaminikler, SSRI denilen antidepresanlar, steroidler, bazı diyabet ilaçları ve antipsikotik ilaçlar bunlar arasında bilinir. Bir ilaca başladığınızdan beri kilo aldıysanız, ilaç sizin iştahınızı artırıyor olabilir.
-
Dehidrasyon
Aç mısınız yoksa sadece susadınız mı? Vücudunuzdan aldığınız sinyallerdeki farklı yorumlayarak her zaman doğru hareket edemeyebilirsiniz. Bazı araştırmalar, yemekten önce veya yemek sırasında bir bardak su içenlerin, daha az kalori ile tok hissettiklerini göstermiştir.