Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Hangileridir?

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Hangileridir?

Metabolizma vücudumuzun besinlerle aldığımız kalorileri yakma hızıdır.

Metabolizmayı etkileyen etmenler;

  • Yaş: Metabolizma yaş ilerledikçe kas kütlesi azaldığından yavaşlar. Yetişkinlik döneminde her 10 yılda bir %2-3 oranında yavaşlama gözlenir.

  • Cinsiyet: Kadınlar erkeklere göre daha yüksek oranda yağ dokusuna sahip olmaları nedeniyle metabolik hızları aynı boy ve kilodaki bir erkekten %5-10 daha düşüktür.

  • Vücut bileşimi: Kas kütlesi ne kadar fazla ise, bireyin metabolizması o kadar hızlıdır.

  • Gebelik ve emziklilik: Hamilelik döneminde bebeğin büyümesi için, emzirme döneminde süt üretimi nedeniyle metabolizma daha hızlıdır.

  • Uyku: Uyku süresinin uzun olması bazal metabolizma hızını %10 oranında yavaşlatır.

Yavaşlayan metabolizma bazı besinler aracılığıyla hızlanabilir. Bu besinler aşağıdadır.

Acı biber: İçeriğindeki capsaisin maddesi metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur.

Protein: Proteinli besinlerin sindirilmesi için karbonhidrat ve yağlara göre daha fazla enerji gerekir. Bu nedenle zayıflamada diğer besin ögelerine göre daha olumlu etki yaratır.

Yoğurt: Hem proteinden zengin hem de kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle zayıflamada oldukça etkili bir besindir. Tok tutma özelliği nedeniyle de diyet yapmayı kolaylaştırıcı bir besindir.

Yaban mersini: Antioksidan bir besindir. Antioksidan besinlerin metabolizma hızlandırmada etkileri büyüktür.

Yeşil çay: Metabolizma hızlandırıcı etkisi yapısındaki antioksidanlardır. Özellikle de öğün sonrası tüketmek metabolizmayı daha çok hızlandırarak alınan kalorilerin yakılmasını sağlar.

Ananas: İçeriğindeki bromelain ile metabolizma hızlanır. Diüretik özelliği sayesinde vücuttan ödem atılmasında da etkilidir.

Lifli besinler: Kurubaklagilller, yeşillikler gibi tüm lifli besinler hem vücudun harcadığı enerjiyi arttırmaları hem de tok tutma özellikleri ile kilo vermeye yardımcıdırlar.

 

Besinler İle İlgili Kaleme Aldığım Benzer Yazılarımı Okuyun;

Tok Kalmaya Yardımcı Besinler

Yağ Yakımını Sağlayan İçecekler ve Yiyecekler

Sağlıklı Beslenerek Sağlıklı Kilo Verme Tavsiyeleri

 

 [wpseo_address show_state=”1″ show_country=”0″ show_phone=”1″ show_phone_2=”0″ show_fax=”0″ show_email=”1″ show_logo=”0″]