Kışın Neden Kilo Alırız?

Birçok kişi kış mevsiminde çeşitli sebeplerden dolayı kilo alma eğilimindedir. Kışın kilo alımı, oldukça yaygın bir durumdur. Düşen aktivite seviyeleri, tatillerde aşırı kalori tüketimi, mevsimler depresyon gibi sebeplerden kaynaklanır. Kışın vücut ısısındaki düşüş sebebiyle metabolizma yavaşlar fakat bu minimal bir farktır. Asıl farkı yaratan ise fiziksel aktivitenin düşüklüğü ve ‘’comfort food’’ denilen yüksek kalorili ve tadını sevdiğimiz yiyeceklere olan yönelimdir.  Kilodaki küçük dalgalanmalar endişelenecek bir şey olmasa da, kış aylarında önemli miktarda kilo almak sağlığın belirli yönlerini olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

Fiziksel Aktivitedeki Düşüş

Hava soğudukça dışarıda olmak istemeyiz ve evde kalma eğilimi gösteririz. Bu da fiziksel aktivitede düşüşe sebep olur. Kışın günlerin kısalması ve gece süresinin artması nedeniyle de günlük rutinde değişiklikler olur. Gece süresindeki artış, daha fazla oturma ve uyuma süresiyle de ilişkilendirilebilir.  Fiziksel aktivitedeki azalma, artan kalori tüketimiyle beraber kilo alımına yol açar.

Artan Kalori Tüketimi

Sıcaklık düştüğünde, daha ağır, daha sıcak yiyeceklere de yöneliyoruz. Aslında, yemek yemek vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olabilir, fakat bunu yüksek kalorili ve besin değeri düşük yiyeceklerle sağlamak yerine,  daha sağlıklı tercihlere yönelmek gerekir.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu 

Mevsimsel duygudurum bozukluğu da kilo almanın bir sebebi olabilir. Bu, yılın belirli bir döneminde, genellikle kış aylarında ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Mevsimsel duygudurum bozukluğu, ruh halinde dalgalanmalara, hareketsizliğe ve enerji seviyelerinde düşüşe neden olabilir. Bu bozukluğa sahip olan kişiler egzersiz yapmak veya dışarı çıkmak istemeyebilir. Ayrıca, güneş ışığı eksikliği de kişinin kendini kötü hissetmesine neden olabilir. Bu da kilo alımı ile sonuçlanabilir.

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

Sağlıklı Yiyecek Seçeneklerine Yönelin

Kışın kilo alımının ana nedeni, artan kalori tüketimi ile ilgilidir. Özellikle tatil ve toplantılarda şekerli tatlılar gibi arzu edilen yiyecekler servis edilirken, insanların kalori alımlarını yönetmeleri zor olabilir. Yıl boyunca yiyecek seçimlerinizin daha fazla farkında olmaya çalışın. Sağlıklı yiyeceklere öncelik vermeye ve mümkün olduğunca sağlıklı, dengeli öğünler tüketmeye odaklanın.

Aktif Kalın

Kışın havalara daha soğuk olduğundan içeride kalma eğilimi gösteririz ve günlük rutine ek olarak, egzersiz rutinleri de aksayabilir. Yıl boyunca aktif kalmak, genel sağlığınıza fayda sağlar ve ayrıca enerji harcamanızı artırarak makul bir vücut ağırlığını korumanıza yardımcı olabilir. Açık havada egzersiz yapmanın yanında kapalı alanlarda egzersiz yapmak da iyi bir seçenektir çünkü kapalı alanda egzersiz yapmak yıl boyunca düzenli bir şekilde egzersiz programı oluşturmanıza yardımcı olur.

Yeterli güneş ışığı alın

Vitamin D ve obezite arasındaki ilişki birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Obezite hastalarının çoğunluğunda, vitamin D eksikliği görülmüştür ve D vitamini eksikliği kilo vermede zorluk ile ilişkilendirilir. Ek olarak yeterli güneş ışığı alımı sizi mevsimler duygudurum bozukluğundan da uzak tutar.