Çocuğum Yemek Seçiyor!

Besin tercihleri çocukluk dönemi gibi yaşamın erken dönemlerinde besinlere temastan, besinlere ait tat, koku, renk gibi özelliklerin deneyimlenmesinden ve çevrenin gözlemlenmesinden edinilen bilgilerle şekillenmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre beslenme bozukluğu açısından en sık bildirilenler

  • Seçici yeme: 2 – 3 / 8 – 9 yaş aralığında zirve yaptığı gözlenmiştir.
  • Besin neofobisi
  • Belirli besinlerin dokusundan hoşlanmama

Bu dönemdeki çocuklara ait beslenme bozukluklarından birisi besine karşı bir tutum olarak tanımlanan yeni yiyecekler yemede ısrarcı bir isteksizlik olan gıda neofobisidir. Gıda neofobisinin ortaya çıkmasına; Çeşitli genetik koşullar Çocuğun besinin tadına aşinalık düzeyi Yeni besinin sunulma anı ve yöntemi Ebeveynlerin besine karşı tutumu sebep olabilir. Yeni besin ürünlerini deneyimleme sırasında kazanılan olumsuz tecrübeler genetik olarak gelen neofobik tutumun güçlenmesine neden olabilir. Alışılmış ya da yeni besinlerin reddedilmesi yetersiz besin alımıyla karakterize görülmüştür ve bu durum ileriki dönemlerde besin tüketimini, büyümeyi, gelişmeyi, sağlığı olumsuz etkilemektedir.

En çok reddedilen besin grupları; kabuklu deniz ürünleri, kurubaklagil, sebze

En az reddedilen besin grupları; balık, meyve, yumurta olarak görülmüştür.

Peki, neler yapabilirsiniz;

  1. Çocukta hasta olduğu bir gün tanıştığı yemeğe karşı klasik koşullanma olabilir ya da rutinden çıkmaya karşı kaygılı hissedebilir. Bu gibi durumlarda sabırlı olunup besin tekrar denetilmelidir.
  2. Sevmediği bir yemeğin hazırlanmasında gerekli malzemelerin alınması için alışveriş birlikte yapılıp hazırlık aşamasına çocuk dahil edilmelidir ve o besinin ne kadar faydalı olduğu konuşularak ebeveynler tarafından tüketilirken çocuğa da örnek olması sağlanmalıdır.
  3. Sevmediği besinlerin sevdiği besinlerle birlikte verilmesi denenebilir. Örneğin çocuk brokoliyi sevmiyor ya da ona karşı önyargılı ise sevdiği bir besinle (makarna gibi) verilmesi denenebilir.
  4. Yeni bir besin tattırılacak ya da sevmediği bir besin tekrar denetilecekse öğün öncesinde ara öğün miktarı minimalize tutulmalı ve acıkması sağlanmalıdır.
  5. Sebzenin dokusu hoşuna gitmediği için tüketmek istemiyorsa farklı formlara getirerek tüketmesi sağlanmalıdır. (börek içi, etin yanına garnitür vb.)
  6. Sebzenin rengi hoşuna gitmediği için tüketmek istemiyorsa yanına başka renk sebzeler eklenerek değişikliğe gidilmelidir. (Bezelye yemeğine havuç eklemek gibi)
  7. Yemek süreleri 20 – 30 dk şeklinde olmalı ve bu süre içerisinde televizyon, tablet gibi teknolojik eşyalardan uzak olunmalıdır.