Kilo Almanızın Nedeni Yeme Bozukluğu Olabilir

Yeme bozuklukları, normal beslenme ve yeme davranışında ciddi değişiklikler ile karakterizedir. Hem fiziksel sağlıkta hem de psiko-sosyal işlevsellikte bozulmaya neden olurlar. Yeme davranışı tetikleyicileri çok çeşitli olabilir: geçirilmiş hastalık etkileri, stresörler, diyet kısıtlaması, can sıkıntısı vb.

Normal kiloda veya fazla kilodaki bireylerin yaşadığı yeme bozuklukları, yüksek düzeyde psikolojik sıkıntı ve zihinsel bozukluklarla ilişkilidir. Genelde yeme bozukluğu yaşayan birçok birey, yeme bozukluğu yaşadıklarının farkında değildir. Yanlış yeme davranışları kilolarının artmasına neden olurken, bu bireyler sıklıkla kilo vermeye çalışırlar.

BULİMİA NERVOZA

Bulimia nervozalı kişiler kiloları veya vücut yapıları gibi faktörlere büyük önem verirler. Bu faktörler, bireyin öz saygısını etkiler. Ancak etkilenen bireylerin tümü fazla kilolu değildir; birçoğu Beden Kütle İndeksi’ne (BKİ) bağlı olarak uygun sınırlar içinde olabilir. Bulimia nervozada görülen, tıkınırcasına yeme davranışları genellikle kilo verme rejimi sırasında veya sonrasında başlar. Çoğu durumda bu davranışlar değişen remisyon dönemleriyle yıllarca devam edebilir.

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU 

Tıkınırcasına yeme davranışından etkilenen insanların tekrarlayan aşırı yeme atakları gerçekleştirme eğiliminde olmasıdır. Yalnızca birkaç saat içerisinde normalde yiyebilecekleri miktarın iki-üç katı kadar yemek yemeleri olarak tanımlanır. Bu davranış özellikle geceleri ortaya çıktığında obeziteyi ciddi derecede etkileyerek arttırır.

KISITLAYICI BESİN ALIM BOZUKLUĞU/KAÇINGAN YEME DAVRANIŞI

Etkilenen insanlar, besin alımlarından kaçınma veya kısıtlama eğilimindedirler. Bu da enerji alımları yetersiz olduğu için beslenme ihtiyaçlarını etkileyerek ergenliğin doğasında olan büyümeyi olumsuz şekilde tetikler ve kilo kaybı meydana gelebilir. Kısıtlayıcı davranış/enerji eksikliği, uzun dönemde olduğu durumda, besin alımının kontrolden çıkmasıyla vücut ağırlığı artışına sebep olur. Beslenme eksikliği, çeşitli fiziksel sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi, psiko-sosyal işlevselliğe de müdahale edebilir.

YEME BOZUKLUKLARI VE OBEZİTE İLİŞKİSİ

Yeme bozukluklarından farklı olarak, obezite genellikle fiziksel aktivite ile yaktığınızdan daha fazla kalori tüketmekten kaynaklanan fiziksel bir sorundur. Obez bireyler, zihinsel sağlıkları ve düşük ruh halleri, stres veya duygusal yeme ile ilgili sorunların yanı sıra doğru bilgi eksikliği ile de mücadele edebilirler.

Anormal yeme davranışı uygulayan bireylerin kilo almasını etkileyen diğer faktörler ise yo-yo diyeti, sağlıksız kilo kontrolü davranışları, beden imajı endişeleri ve özgüven sorunları gibi faktörlerdir. Yeme davranışı bozukluğu olan; tıkınırcasına yeme olayını takiben, birey davranış ve bunun neden olabileceği herhangi bir potansiyel kilo alımı hakkında utanma duygularına sahip olabilir. Utanç duyguları, yalnızlık ve zayıf benlik saygısı da aşırı yeme sorunlarına neden olabilir. Yeme davranışı bozukluğu iştah artışı ve kilo alımı ile obezite riskini arttırır.

Ek olarak, beslenme ile eş zamanlı olarak kilo yönetimi ve kilo alımının azaltılmasına yönelik davranışsal müdahaleler obezite ve komorbid yeme bozukluğu olan bireylerde davranışsal terapi ve/veya diyet gerekli olabilmektedir.