Hamilelikte Beslenmenizde Omega 3 Yağ Asit İçerikli Besinlerin Önemi?

Omega-3 yağ asitleri hem hamile olarak size hem de bebeğinizin gelişimine katkı sağlayan yağ asitleridir.  Balıkta bulunan bir omega-3 yağ asidi olan Dokosaheksaenoik asiti  (DHA) duymuş olabilirsiniz.

Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmiyor.

Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmeyen yağ asitleridir. Bu nedenle besinlerle alınmalıdır.

DHA (omega-3 )’den zengin bir beslenme

DHA, beyin ve retinadaki görevlerinden olayı mutlaka besinlerle alınmalıdır.  Bu nedenle somon, sardalye gibi omega-3 oranı yüksek balıklar beslenmenizde yer almalıdır. Yeterli omega-3 alımı için haftada 2-3 kez balık tüketmenizi öneririm. Balığı en sağlıklı olarak ızgara, fırın veya buğulama olarak mevsim sebzeleriyle beraber hazırlayabilirsiniz.

Araştırmalarda, gebelikte omega-3 almış annelerin bebeklerinin zihinsel fonksiyonlarının ve motor becerilerinin zihinsel fonksiyonlarının diğer omega-3 almamış bebeklere göre daha iyi olduğu gözlenmiştir.

Peki vejetaryenlerde durum nasıl?

Besinlerin çoğunu bitkisel kaynaklardan sağlayan vejeteryan gebeler günlük olarak beslenmelerine keten tohumu veya keten tohumu yağı, ceviz, kanola yağı, kabak çekirdeği, ayçekirdeği eklemelidir.

Suşi ve kabuklu deniz ürünleri hamilelikte sakıncalı…

 

Pişmemiş besinler bakteriyel enfeksiyon riski ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Daha da tehlikelisi, düşük yapmanıza veya bebeğinizde ciddi problemlere de yol açabilir. Bu nedenle çiğ balık, çiğ besin kesinlikle tüketmeyin.