Gebeliğin İlk Üç Ayında Seni Neler Bekliyor?

Hamileliğin İlk Üç Ayında Beslenme

Gebeliğin en heyecanlı dönemindesiniz. Bu yüzden ‘’Nasıl beslensem? Hangi besinler bebeğime iyi gelir? Kaç kilo almam gerek? Yediklerim sadece bebeğime kilo aldırsa, ben almasam nasıl olur?…’’ gibi soruların aklınıza takılması çok normal. Yazılarımızla bu sorularınıza cevap bulmayı amaçlıyoruz. Gelin birlikte ilk 3 ayınızın nasıl geçeceğine ve bu süre zarfında sizin neler yapmanız gerektiğini tek tek konuşalım.

Bulantım var, azalması için neler yapmalıyım?

Bulantılar gebeliğin ilk 3 haftasında, diğer dönemlere göre daha şiddetli görülebilir. Tabi ki bu kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte 3. haftadan sonra azalmaya başlar ve 3. ayın sonunda tamamen kaybolması beklenir. Eğer bulantı ve kusmalarınız çok şiddetliyse size önerebileceğim tavsiyeler şunlar;

  • Suyu besinlerle beraber tüketmeyin. Öğün aralarında azar azar sık sık tüketmelisiniz.
  • Kızarmış ekmek, galeta gibi kuru besinler tüketin. Bu besinler midenizde bulantıya sebep olan suyu emer.
  • Yağlı gıdaları asla tüketmeyin.
  • Öğünlerde tükettiğiniz miktarlar küçük olmalı.
  • Sigara içiyorsanız kesinlikle bırakın. Bu hem bulantı için hem de bebeğinizin gelişimini kötü etkileyeceği için gerekli!

Neden aşeriyorum?

Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında aşerme çok sık görülür. Üçüncü ayın sonunda azalır. Önemli olan bu dönemde zararlı maddeleri tüketmemek ve yenilebilen maddelere olan isteği de yeterli miktarda gidermektir.

Bu süreçte çok sevdiğiniz yiyeceklerden soğuyabilir veya hiç sevmediğiniz yiyecekleri aşırı derecede isteyebilirsiniz. Bu çok normal.Çünkü artık hormonlarınız gebelik durumuna ayak uydurmaya çalıştığı için değişiyorlar. Aşermenin bir diğer nedeni vücudunuzdaki vitamin-mineral yetersizliği olabilir. Örneğin B vitamininiz yetersizse çikolataya aşerme görülür. Bu durumu sadece yenilebilen besinlere karşı değil, vücudumuz için zararlı- toksik olan demir, toprak, tebeşir, kil, kömür gibi maddelere karşı da görebiliyoruz. Kan değerlerinizi mutlaka ölçtürüp hekim tavsiyesiyle yetersiz gelen besin ögesi takviyesini kullanmalısınız.

Besin takviyesi almalı mıyım?

Vücudunuz gebelik döneminde sizden çok bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için programlanır. Bebeğinizin ihtiyacı varsa sizde eksik kalması pahasına vücudunuz sizden alır, ona verir. Anlayacağınız fedakarlıklarınız daha ilk 3 ayda başlar. 

Bu dönemde vücudunuzdaki vitamin ve mineraller bebeğinizin gelişimi için kullanılır. Bu nedenle gebelikte vitamin ve mineral desteği çok önemlidir. Özellikle demir ve folik asit eksikliği çok ciddi sorunlara yol açabilir. 

  • Folik asit, bebeğinizin omuriliğinin oluştuğu ilk 3 ay için çok büyük önem taşır. Eğer folik asit eksikliği görülürse bebeğin omurilik gelişiminde büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle folik asit takviyesine gebelikten 1 ay önce başlanıp gebeliğin ilk 3 ayı boyunca mutlaka doktor kontrolünde  devam edilmelidir. Besin takviyesine ek olarak yeşil ve yeşil yapraklı sebzeler de tüketip vücudunuza destek olabilirsiniz.

 

  • Demir, gebelikte artan kan yapımı için vücudunuza gereklidir. Gebelikte görülen kansızlık; erken doğuma, düşük riskine, doğumda kan takviyesine neden olabilir. Bunların yaşanmaması için demir desteğine gebelik boyunca ve gebelikten 3 ay sonrasına kadar devam edilmelidir. Ayrıca kırmızı et ve kurubaklagillere diyetinizde yer vermeniz demir eksikliğini engelleme konusunda yardımcı olur.

Sıvı tüketimi ne kadar önemli?

Gebeliğiniz boyunca bebeğinize doku yapımından, içerisinde bulunduğu amniyon sıvısına kadar gerekli olduğundan, sıvı tüketiminiz çok önemli. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılması, sinir iletimi, vücut ısısının düzenlenmesine katkıda bulunur. Bu nedenle günde ortalama 14-15 su bardağı sıvı tüketmelisiniz. İsteğimiz, bu sıvı ihtiyacının en çok su ile karşılanması yönünde olsa da yardımcı sıvıları da tüketebilirsiniz. Kefir, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu vb. sağlıklı içecekleri gün içerisinde tüketebilirsiniz.