Emzirirken Nasıl Beslenmeliyim, Yediklerim Sütü Mü Etkiler Mi?

Anne sütü bebeğiniz için eşsiz bir besindir.

Anne sütü bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişim için en önemli besindir. Bebeğinizin normal gelişmesine yetecek besin ögeleri gereksinmesini tek başına ilk 4-6 ay karşılar. Bebeğinizi sonrasında diğer ek besinleri de eklemek şartıyla 1-2 yıl emzirebilirsiniz.

Emziren annenin beslenmesi anne sütünü oldukça etkiler.

Emziren annenin enerji ihtiyacı süt üretimi nedeniyle artar. Bu nedenle bu dönemde artan enerji ihtiyacınızı karşılamak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Aksi takdirde vücudunuzdaki vitamin, mineraller süte geçeceği için yeterli ve dengeli beslenmezseniz ilerleyen zamanlarda yorgun düşmeye başlayabilirsiniz. Yeterli et, tavuk, balık, yumurta, sebze, meyve, bolca yeşil salatalar, sağlıklı iyi yağlar ve yağlı tohumlar bu dönemde en önemli besinlerdir. İşlem görmüş besin / işlenmiş etler/ paketli gıdalar/ yüksek tuzlu besin veya yemekler tüketmeyin.

Yeterli miktarda su tüketin.

Günlük süt üretimi için en önemli besinlerden biri sudur. Emzirme döneminde günlük 2,5 – 3 litre su içmeye özen gösterin. Her emzirme sonrasında 1 su bardağı su için.

Yediğiniz besinler sütün tadını değiştirebilir.

Sarımsak, soğan, karnabahar, lahana, brokoli, baharatlar, kurubaklagiller anne sütünün tadını etkileyebilir. Bazı bebekler bu duruma karşı hassasiyet gösterebilir. Böylesi durumda ilk 3 ay bebeğinizde gaz sıkıntısı da olabileceğinden bu besinleri tüketmemeye özen gösterin.

Gaz yapıcı besinleri öğrenerek sizin ve bebeğinizin bağırsak problemlerine göre belirli bir süreyle bu besinlerden uzak durabilirsiniz.

  • Çiğ soğan
  • Çiğ sarımsak
  • Çiğ Brokoli/ Karnabahar/Lahana/Kara lahana/Turp
  • Kurubaklagiller

Kilo verme açısından destek alın.

Fazla kilolarınız varsa emzirme döneminde özellikle de ilk 6 ay, tek başınıza gelişigüzel diyet uygularsanız sütünüzün azalmasına veya kesilmesine neden olabilirsiniz.  Diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir emzirme programı ile hem sütünüzün miktarını hem de kalitesini arttırabilirsiniz.

Yeterli süt üretiminde dinlenme annenin beslenmesi kadar değerlidir.

Doğum sonrası vücudun toparlanması için dinlenme oldukça önemlidir.  Bu dönemde yeterli süt üretimi için mutlaka dinlenmeye önem verin. Bebeğiniz uyuduğunda sizde uyuyun veya uyuyamazsanız da dinlenin. Bu dönemde eğer ki çevrenizde size destek olacak kişiler varsa toparlanıncaya kadar yardım isteyebilirsiniz.

Sütünüzü arttırmak için beslenmeye ek olarak da; bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz. Memenin boşalması da yeniden süt üretimi için önemli bir faktördür. Annenin kendini yormayacak şekilde düzenli, basit egzersizler yapması da süt üretimini arttıracak ve annenin sağlığına olumlu katkılarda bulunacaktır.