Duygusal Yeme

Kendinizi yoğun bir duygu hissederken yemek yerken bulduğunuz oluyor mu? Duygulara tepki olarak yeme yemek duygusal yeme olarak adlandırılmaktadır. Duygularınıza tepki olarak yemek yemeyi kullanmak yanlış bir başa çıkma yöntemidir. Yemek yemek duygusal sorunlarınızı çözmez yani stresli, endişeli, sıkılmış, yalnız, üzgün, korkmuş, yorgun veya yetersizlik hissediyorsanız yemek yemek bu durumu geçirmez. Hatta duygusal olarak yemek yemek bazılarınız için sonradan suçluluk hissettirebilir. Duygusal yemeyi yönetmek karmaşık bir süreçtir. Yemek yemek sosyal yaşantımızın merkezinde olan bir konudur. Yemek kutlamalarımızın bir parçası veya yiyecekleri başkalarıyla paylaşmak insanlarla bağlantı kurman bir yoluyken yemekler duygusal anlam yüklemeniz çok doğaldır. Yapmanız gereken ise ne zaman neyi nasıl yemeniz gerektiği konusunda bilinçli kararlar almaktır.

Duygularımız Nedeniyle Yemek Yememizin Sebebi Nedir?

Yemek yeme isteğinizi birçok dış etmen etkileyebilir. Duygusal yemeye etki eden dış etmenler arasında iş stresi ekonomik kaygılar sağlık sorunları ikili ilişkilerdeki sorunlar kısıtlayıcı diyetler gibi birçok farklı konunun etkisi olabilir. Duygusal yeme bunlar ve bunlara benzer durumlarda otomatik olarak gelişen bir durumdur ve bu durum ne kadar tekrarlanırsa yani yemekler duygularla başa çıkmak için ne kadar çok kullanılırsa bu davranış alışkanlık olarak gelişir.

Duygusal Yeme Bir Yeme Bozukluğu mudur?

Duygusal yeme tek başına bir yeme bozukluğu değildir. Yeme bozukluklarına yol açabilecek bir durumdur. Birçok kişi düzensiz yeme davranışlarına sahip olabilir fakat bu onların yeme bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Yeme bozukluğu durumunu gösteren kriterler vardır ve sadece duygusal yemenizin olması yemek bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez.

Duygularla Başa Çıkmak İçin Neden Yemek Yiyorsunuz?

Yemek yemenin duygularla başa çıkma yöntemi olarak kullanılmaya çalışılmasının psikolojik ve biyolojik birçok sebebi vardır. Yemek yeme davranışıyla vücudumuzda dopamin salgılanır, salgılanan dopamin de kendimizi iyi hissetmemize sebep olur. Ayrıca yemek yerken kendimize alışkanlıklar ve rutinler oluştururuz. Her zaman üzgün olduğunuzda yemek yerseniz üzgün olduğunuz ilk an kendinizi yemek yerken bulabilirsiniz. Buna ek olarak yemek sosyal yaşantımızın çok içinde olduğu için yiyeceklerle ilgili mesajlar veya görseller gördüğünüzde de yemek yeme isteğiniz oluşabilir.

Duygusal Açlık mı Fiziksel Açlık mı Yaşıyorsunuz?

Yaşamak için beslenmemiz gereklidir ve insanlar bazı durumlarda açlık hissedebilir. Duygusal olarak mı yoksa fiziksel olarak mı acıktığımızı bazı durumlarda anlamak zor olabilir çünkü hem duygusal hem de fiziksel olarak aç olabileceğimiz durumlar da mevcuttur. Fiziksel ve duygusal açlık durumunu ayırt etmenizi sağlayacak bazı özellikler vardır. Örneğin fiziksel açlık genellikle zamanla gelişir fakat duygusal açlık herhangi bir duygu durumuna girdiğimizde aniden gelişebilir. Fiziksel açlık en son ne zaman yemek yediğimize bağlı olarak gelişirken duygusal açlıkta en son ne zaman yemek yediğinizin bir önemi yoktur rahatlama ve yatıştırma ihtiyacınızla her koşulda tetiklenebilmektedir.

Duygusal Yemeyle Baş Etmek İçin Neler Yapmalısınız?

Duygusal yeme alışkanlık haline gelmişse bu durumun değiştirilmesi daha zor olabilir fakat düşüncelerinizde ve davranışlarda küçük değişiklikler yaparak duygusal yemeyi yönetebilirsiniz. Öncelikle durumu tespit etmek önemlidir hangi duyguları yaşadığınızda nasıl bir yeme eğilimi gösterdiğinizin farkına varın ancak bu durum için kendinizi suçlamayın kendinize karşı anlayışlı olun. Olayın temelinde ise yiyeceğe başvurmanızla baş etmekten önce yaşadığınız duyguyla baş etmeye çalışın. Stres altındayken yemek yiyorsanız stresi ortaya koyan sebeple baş etmeye odaklanın. Bu sorunun köküne inmenizi sağlayacaktır.