Yo Yo Sendromu

YO-YO SENDROMU NEDİR?

Bu sendrom oyuncak olan yoyonun hareketlerinden esinlenilmiş şekilde hızlıca kilo alıp vermeyi anlatmak ve tanımlamak için kullanılmıştır.

Birey, ilk olarak kilo vermede başarılı olur ancak verdiği bu kiloları koruyamaz ardından geri kiloları almaya başlar. Daha sonra tekrar kilo verme girişimlerine başlar ve bu döngü böylelikle uzar gider.

Ancak bu sendromun en belirgin özelliği şok diyetler uygulayarak, çok düşük kalorili diyetlerle kilo vermeye çalışan daha sonra bu diyetleri bırakmasıyla birlikte kilosunu koruyamayıp verdiği kiloyu (bazen de fazlasını) geri alarak tekrar tekrar döngüye devam etmesidir.

NEDENLERİ NELERDİR?

-Psikolojik duygu değişimleri

-Bireysel olmayan diyet türleri

-Düzensiz egzersizler

-Sürekli diyet yapma

KİMLER UYGULAMAKTADIR?

Özellikle sosyal medyayla artan güzellik algısı ve ideal bedende olma hırsı olan kişilerde bu şekildeki bilinçsiz diyetlere yönelim hızla artmaktadır.

Aynı zamanda ergenlik döneminde akran zorbalığına maruz kalmış kişilerde de bu diyetler sıkça görülmektedir.

NEDEN UYGULANMAMALI?

Baktığınızda görmektesiniz ki herkes şok diyetler, yalnızca içeriğinde sıvı, çorbalar, yeşil içecekler barındıran diyetler yazmakta. Kötü olan şu ki insanlar bu döngünün farkına varmadan bu diyetleri defalarca yapmayı deniyor ve sonunda her seferinde daha da yıpranmış ve sağlıklı beslenmeye olan isteğini kaybetmiş olarak diyetini bitiriyor.

Ancak kabul etmelisiniz ki mucizevi, kilo verdiren hiçbir besin yoktur. Sağlıklı yaşam stili tüm hayatınıza yayılmadıkça verdiğiniz kiloları korumak mümkün değildir.

Aynı zamanda kısa sürede verdiğiniz yüksek kiloların çoğu kas kaybı oluşturmaktadır. Zaman geçtikçe fiziksel görünümünüzde bozulmalara sebep olmaktadır.

Vücudunuz bu düşük kalorili diyetlere alışıp uyum sağlarsa metabolizmanızın yavaşlamasına da sebebiyet vermektedir.

Özetleyecek olursak, bu döngüye girmek yerine bir diyetisyen gözetimiyle sizin günlük ihtiyacınıza ve aktivite düzeninize uygun beslenme programıyla sakin adımlarla, sağlıklı şekilde kilo verimi sizin için en uygunu ve faydalısı olacaktır.