5 Adımda Sağlıklı Kilo Verme

Son dönemlerde kilo vermenin birçok yolu araştırılmış ve pek çok yöntem ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler arasında bazı diyet planları sizin aç veya tatminsiz hissetmenize neden olur. Bunlar, bir diyete bağlı kalmanın zor olmasının ana nedenleridir. Ancak, tüm diyetler bu etkiye sahip değildir. Sizin hayat tarzınıza uygun diyetler kilo vermek için etkilidir ve diğer diyetlere göre daha kolay uygulanabilir. Bu yüzden hızlıca kilo vermek isterken uyguladığınız programın da sizin hayat tarzınıza uygun olmasına özen göstermelisiniz. Gelin birlikte sağlıklı kilo vermenin 5 adımına bakalım.

 

1- Adım: Basit Karbonhidratı Hayatınızdan Çıkartın!

Bu adımdaki en önemli kısım şekerleri diyetlerinizden çıkartmaktır. Şekeri hayatınızdan çıkardığınızda, açlık seviyeniz düzene girer ve genellikle önemli ölçüde daha az kalori alırsınız. Enerji için karbonhidrat yakmak yerine, vücudunuz artık enerji için depolanmış yağları yakmaya başlar. Bu da kilo vermenize sebep olur.

Basit karbonhidratları kesmenin bir başka yararı da insülin seviyelerini düşürerek böbreklerin fazla sodyum ve su atmasına neden olmasıdır. Bu da ödeminizi ve gereksiz su fazlalığınızı vücutta azaltır.  Basitçe söylemek gerekirse, basit karbonhidratı kesmek h kolay kilo kaybına yol açar.

2- Adım: Öğünlerinizde Yeterli Protein Alın.

Öğünlerinize yeterli protein almak kilo vermenin önemli bir parçasıdır. Yapılan çalışmalar yeterli protein alımının kalori harcamasını günde 80-100 kalori artırabileceğini göstermektedir. Yeterli protein alınan diyetler aynı zamanda yeme isteğini % 60 oranında azalttığı, gece geç saatte atıştırma isteğini yarı yarıya azalttığı bildirilmiştir. Aynı zamanda kendinizi tok hissetmenizi sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. 

3- Adım: Diyetinizde Sebzelere Yer Verin!

Tabağınıza kilo verme sürecinde sebze eklemekten çekinmeyin. Özellikle brokoli, karnabahar, ıspanak, domates, lahana, brüksel lahanası, pazı, marul, salatalık gibi düşük karbonhidratlı sebzeleri diyetinize gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz. Diyete eklediğiniz sebzeler sizin tokluk süresini uzatarak diyet yaparken aç kalmanızın önüne geçecektir. 

4- Adım: Sağlıklı Yağları Diyetinize Eklemekten Korkmayın!

Yaptığımız diyetlerle hızlı kilo vermeye çalışıyor olsak da vücudumuzun bu kilo verme sürecinde yağlara ihtiyacı vardır. Hızlı kilo vermeye çalışırken diyete eklediğimiz sağlıklı yağlar ile bu yağ yakımına destek olabiliriz. Sağlıklı yağ kaynakları arasında; zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı sayılabilir. 

5- Adım: Hareketi Ve Suyu Artırın!

Kilo verme sürecinde hareket ve su önemli kilit noktalarıdır. Haftanın üç ila dört günü yapacağınız yürüyüş, koşu, koşma, bisiklete binme veya yüzme gibi bazı kardiyo egzersizler hızlı kilo kaybı için yeterli olacaktır. Bunun yanında su içmeyi de asla ihmal etmemelisiniz. Günlük 2.5-3 litre su metabolizmanızı hızlandırarak hızlı kilo vermenizi sağlayacaktır. Yapılan bir çalışmada, diyet sırasında su içmenin kilo kaybını 3 ayda% 44 artırdığını göstermiştir.