İştahımı Kapatamıyorum!

Vücudun normal işleyişinde gün içerisinde aç hissetmek normaldir. Açlık, vücudunuzun size besin alma zamanının geldiğini söyleme yoludur.Ancak, az önce yemek yemenize rağmen kendinizi yemek yeme isteği içinde buluyorsanız, bu durumda kilo alma ihtimaliniz çok yüksektir. Kilo almanın önüne geçmek adına iştahınızı sağlıklı bir şekilde bastırmak için birçok yöntem vardır. Gelin birlikte iştahınızı nasıl baskılayacağız göz atalım.

  1. Daha Fazla Protein Ve Sağlıklı Yağlar Tüketin.

Tüm yiyecekler açlığa eşit şekilde etki etmez. Besin grupları karşılaştırıldığında protein açlığı giderme ve uzun süre tam doygunluk süresinde en etkili besin grubudur.

Yüksek proteinli besin alımı için aşağıdaki besinleri tercih edebilirsiniz.

  • Yağsız et, tavuk, balık
  • Yumurtalar ve peynirler
  • Yoğurt ve süt

Yapılan çalışmalar sağlıklı yağlar arasında yer alan fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, avokado ve zeytinyağını diyete eklemenin tokluk üzerine olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Ama unutmamalıdır ki yağ grubu kalorisi yüksek bir gruptur. Bu yüzden bu besinleri tüketirken mutlaka porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

  1. Daha Fazla Lif İçeren Yiyecekler Tüketin.

Lif diğer besinler gibi parçalanmadığı için vücutta daha uzun süre kalır. Bu durum, sindirimi yavaşlatır ve insanların gün boyunca tok hissetmelerini sağlar. Araştırmalar, lifin bu etkisinin etkili bir iştah kesici olabileceğini düşündürmektedir . Yüksek lifli diyetler ayrıca daha düşük obezite oranları ile ilişkilidir. Sağlıklı yüksek lifli yiyecekler arasında; tam tahıllar, bakliyat, kabuklu meyveler ve sebzeler sayılabilir.

  1. Her Yemekten Önce Su İçin.

Yapılan çalışmalarda yemekten hemen önce büyük bir bardak su içmenin, yemek sonrası daha tok, iştah kontrolü daha düzenli ve daha az aç hissedilmesine neden olduğu bulunmuştur. Fazla kilolu 50 kadında iştahı inceleyen bir başka çalışma , 8 hafta boyunca günde 2,5 litre su içmenin iştah ve kilo azalmasına neden olduğunu ve ayrıca daha fazla yağ kaybına neden olduğunu göstermiştir.

Yemeğe çorba ile başlangıç yapmak da iştahı giderebilir.  2007’de yapılan araştırmalar, insanlar yemeğe sıvı bir başlangıç yaptıklarında daha tok hissettiklerini bildirmiştir.

  1. Daha Az Stres.

Stres , öfke veya üzüntü nedeniyle yemek yeme fiziksel açlıktan farklıdır. Araştırmalar stresi; yemek yeme, aşırı yeme ve besleyici olmayan yiyecekler yeme arzusunun artmasıyla ilişkilendirmiştir. Başka bir incelemeye göre, yemek yeme farkındalığı uygulamaları ve dikkatli yeme stresle ilişkili aşırı yemeyi azaltabileceği ve yemeyi rahatlatabileceği görülmüştür. Düzenli uyku ve dinlenmek stresin üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır.

Yiyecek tüketimini çok fazla kısıtlamak, aşırı yemenin nüksetmesine neden olabilir. Bunun yerine, doğru yiyeceklerden normal miktarda yemek, gün boyunca açlığı ve yemek isteğini azaltabilir. Kişi yemeklerine daha fazla protein, yağ ve lif ekleyerek iştahını bastırabilir. Sebzeleri ve bakliyatları diyete eklemek, bir kişinin daha uzun süre tok hissetmesini sağlayabilir.