SÜREKLİ ACIKMAK
Düzenli şekilde yemek yediğiniz halde açlık hissiniz bir türlü kaybolmuyor, sık sık acıkıyor ve sürekli bir şeyler atıştırma ihtiyacı duyuyorsanız vücudunuz ihtiyacınız dışında hala fazla yiyebilmek için size sinyaller yolluyor olabilir. Bu sinyaller doğrultusunda, açlık hissini sürekli yemek yiyerek gidermeniz kilo almanıza neden olur. Açlık hissinin en bilinen nedeni, bir sonraki öğün saatine yakın olmanızdır. Ancak açlık hissinin altında pek çok farklı neden olabilir.
Sürekli aç hissetmenize neden olabilecek durumlar;
Duygusal açlık
Sürekli açlık ve tatlı krizleri yaşanmasının bir nedeni, duygusal açlık dediğimiz stresli, üzgün, kızgın, kaygılı, yalnız hissedilen durumlarda daha çok yeme isteğinin oluşmasıdır. Siz de, açlık yerine duygularınızı tatmin etmek için yiyorsanız, muhtemelen duygusal bir yiyicisiniz. Genellikle duygusal açlık, aşırı yemeyle sonuçlanır. Kişi yüksek kalorili ve karbonhidratlı besinleri tüketerek, mutluluk hissini yaşamaya çalışır. Böylesi durumlarda, sıkıldığınızda veya rahatlamaya ihtiyaç duyduğunuzda aceleyle buzdolabına yönlenmemeniz gerekir. Aç değilseniz, yemenizin size hiçbir faydası olmayacaktır. Duygularla baş etmenin yolunu bulmak, egzersiz yapmak iyi çözümlerdir. Beslenme açısından da en sağlıklı yol, serotonin hormonunu arttıran muz, karpuz, badem gibi besinlerden veya tok tutucu, sağlıklı atıştırmalıklardan tüketmektir.
Uyku kalitesi ve eksikliği
Yeterli miktarda uyuyamadığınızda, ertesi gün iştahı uyaran ghrelin hormonu daha fazla salgılanır. Tokluk hissi veren leptin düzeyi düşer. Ayrıca kalitesiz bir uykunuz olduğunda halsizlik ve enerji düşüklüğü yaşarsınız. Vücutta bu enerji açlığını giderebilmek adına sizi daha çok şekerli, tuzlu ve karbonhidratlı besinlere yönlendirir. Günde ortalama 8 saat kaliteli bir uykunuz olduğunda enerji düzeyiniz ve açlık ve tokluk hormonlarınız daha dengeli olacaktır.
Yetersiz su içimi
Genellikle açlık hissi ile susuzluk hissi karışmaktadır. Vücudumuz su ve içindeki minerallere ihtiyacı olduğunun sinyallerini verirken, algı hatası ile yemeğe yönlenebilirsiniz. Aslında vücudunuz sadece suya ihtiyaç duyuyorken, siz açlık hissini yaşayarak kendinizi bir şeyler atıştırırken bulabilirsiniz. Araştırmalarda, sürekli acıkma hissi yaşayan kişilerin su içme alışkanlıklarının olmadığı veya alışkanlıkları olsa da bazı günlerde yeterli su içmedikleri saptanmıştır. Su kaybı yaşamak, açlık hissini arttıracağı için her gün 8 – 10 bardak su içtiğinizden emin olmalısınız. Böylece vücudunuz su kaybından dolayı sinyal vermeyi kesecektir.
İşlenmiş ve katkı maddeli ürünler
Acıkma hissini kontrol altına almak için tüketilen besinlerin türü de oldukça önemlidir. Örneğin bir bisküvi ile 1 tabak sebze yemeği kalorisi benzer olsa da, kalorinin ötesine geçip katkı maddeli ürünlerin sizin daha fazla acıkmanızı sağladığı gerçeğini göz ardı etmemeniz gerekir. Oysa ki, bir tabak sebze yemeği hem size yeterli vitamin ve minerali sağlar, hem de yeterli posayı sağlayarak tokluk hissinizin uzun süre devam etmesini sağlar. Bu nedenle, tokluk hissini yaratacak besinleri seçmeniz sürekli yaşanılan açlıkların önüne geçecektir. Ayrıca, abur cubur besinlerin, vücutta parçalanması da zor ve yavaştır, besin değerleri de düşüktür. Abur cubur tarzı besinler yiyerek kendinizi doyurmaya çalışmanız, durumu daha da kötüleştirip daha fazla kilo almanıza neden olur.
Yanlış besin seçimi
Aşırı karbonhidrat tükettiğinizde, kan şekerindeki dalgalanmalar nedeniyle insülin tetiklenir ve tekrar açlık hissi oluşur. Özellikle de asitli içecekler, vücudun tokluk mekanizmasını etkileyerek daha fazla yeme isteğine neden olur. Öğünlerde tok tutucu proteinli veya lifli besinlere yeteri kadar yer verdiğinizde, tokluk hissinin uzun süre devam etmesini sağlayarak sürekli acıkmaları önleyebilirsiniz. Yeteri kadar sebze, meyve, yumurta, et grubu besinlere mutlaka her gün beslenmenizde yer vermelisiniz. Doğru besinleri yiyerek, hem aşırı yeme hem de sürekli acıkma dürtüsünü ortadan kaldırabilirsiniz.
Gluten intoleransı
Pek çok açlıkla ilgili faktörü kontrol altına almanıza rağmen, hala önleyemediğiniz açlık sorununuz varsa gluten intoleransınız olabilir. Vücudunuzun fonksiyonlarını yerine getirmesi için tüm ihtiyacı olan besin ögelerini yeterli miktarda almanız gerekir. Ancak gluten, besinlerin emilimini engelleyebilir. Açlık krizleri ve sürekli açlık, gluten hassasiyeti nedeniyle de olabilir.
Hormonal dengesizlik
Dengeli bir beslenme planı uygulamanız ve diğer tüm açlığa neden olan faktörlere dikkat etmenize rağmen, yine de açlık hissi yaşıyorsanız, bir uzmanla görüşmelisiniz. Reaktif hipoglisemi, insülin direnci veya mide problemleriniz nedeniyle vücudunuz sinyal veriyor olabilir.
Sağlıklı Beslenme ve Gıdalar Hakkında Yazdığım Benzer Yazılarım;
Metabolizmayı Hızlandıran Besinler Hangileridir?
Yağ Yakımını Sağlayan İçecekler ve Yiyecekler
Diyetisyen Meltem Yaman
İzmir, Konak 35220
Telefon: 0 232 421 32 20
E-posta: bilgi@meltemyaman.com.tr