Su İçmenin Metabolik Etkileri Ve Kilo Vermede Rolü

Vücudun yaklaşık %60-70 i su’dur. Su içmek fiziksel performansı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur. Özellikle yoğun egzersiz veya yüksek ısı sırasında su içmek oldukça önemlidir. Vücudunuzun su içeriğinin %2’sini kaybederseniz, dehidrasyonun (susuzluğun) gözle görülür bir etkisi olabilir. Optimal hidrasyonun yüksek yoğunluklu egzersiz sırasında oluşan oksidatif stresi azaltabileceği gösterilmiştir.

Su içmek enerji seviyelerini ve beyin fonksiyonlarını önemli ölçüde etkiler. Yapılan araştırmalar, vücut ağırlığının %1-3’ünün kaybı gibi hafif dehidrasyonun bile beyin işlevinin birçok yönünü bozabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte su içme baş ağrılarını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Bu durumun tam tersi olarak susuz kalmak ise bazı kişilerde migreni tetikleyebilir. 102 erkek üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 1,5 litre su içmenin, migren semptomlarını azalttığı bulunmuştur.

Su içmek, kabızlığın önlenmesinde ve böbrek taşı tedavisinde oldukça etkilidir. Sıvı alımı, böbreklerden geçen idrar hacmini arttırır. Bu da minerallerin konsantrasyonunu seyreltir, bu nedenle kristalleşmeleri ve küme oluşturmasını engeller.

Bol su içmek kilo vermenize ve kilonuzu korumaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, suyun tokluğu artırmasından dolayıdır. Bazı kanıtlar, artan su alımının metabolizma hızını artırarak kilo kaybını destekleyebileceğini ve bunun da günlük olarak yaktığınız kalori sayısını artırabileceğini düşündürmektedir. Ancak suyu içme zamanı da çok önemlidir. Yemeklerden yarım saat önce su içmek, kilo vermek ve sağlık için en etkili yoldur. Yemeklerden önce su içmek daha az kalori almanzıı ve kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar.

 

SU İÇME ZAMANI

Sabahları güne su içerek başlamanız, günlük sıvı alımının artmasına yardımcı olur.

Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, yemek yemeden hemen önce bir bardak su içmek kilo vermenize yardımcı olacaktır. Bunu yapmak, yalnızca tokluk hissini artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda o yemek sırasında kalori alımını da azaltır.

Egzersizden önce ve sonra bol miktarda su içmek, kaybettiğimiz sıvıları ve elektrolitleri yerine koymaya ve performans ile toparlanmayı maksimize etmeye yardımcı olur.

Su içiminde en önemli noktalardan biri içilen suyun tutarlı ve dengeli olmasıdır. Vücudumuz gün boyunca su dengesini sıkı bir şekilde düzenler. Fazla suyu ise cildiniz, akciğerleriniz, böbrekleriniz ve sindirim sisteminiz yoluyla vücudunuzdan dışarı atar. Ancak vücudumuz bir seferde yalnızca belirli bir miktarda suyu ortadan kaldırabilir. Bu nedenle, bir kerede çok miktarda su içmek yerine, gün içinde susuz kalmamak için alımınızı aralıklı olarak yapmanız önemlidir. Kendinize düzenli aralıklarla içmeyi hatırlatmak için bir zamanlayıcı ayarlamayı deneyin ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olması için gün boyunca elinizin altında bir bardak veya bir şişe su bulundurun.

Yapılan bir çalışmada, 12 haftalık bir süre boyunca yemeklerden önce 0,5 litre su içerek diyet yapan bireylerin, yemeklerden önce su içmeyen ve de diyet yapan bireylere göre %44 oranında daha fazla kilo verdikleri saptanmıştır.

Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında gün boyu 10-12 bardak (yaklaşık olarak 2-2.5 litre) su içmek hem bedensel sağlığınız hem de kilo vermeniz için etkili yollardan biridir.