Meyveler Ve Sağlık İlişkisi

Meyveler Ve Sağlık İlişkisi

Meyveler içerdikleri makro ve mikro besin ögeleri nedeniyle, meyvelerin yeterli seviyede tüketimleri ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi sağlanır.

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından günde en az 400-500 g meyve ve sebze tüketilmeli önerisine dayanarak, günde en az beş porsiyon meyve ve sebze yenilmesi gerekmektedir. Ancak dünyada sebze ve meyve tüketimi kişi başına 400 gram olan günlük önerilen seviyenin çok altında kalmaktadır.

Meyvelerin Sağlığa Etkileri

Meyveler, yüksek gıda posası içerikleri ile kan şekerini ve kolesterolü dengeler, bağırsakların çalışmasını düzenler, kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarından korur. Bağırsakta bulunan kanserojen maddeler posa ile birlikte güvenli bir şekilde atılır böylece kolon kanseri de dahil olmak üzere kolonla ilgili problemlerin gelişme riskinde azalma sağlanır.

 

Meyvelerdeki potasyum, folik asit, karotenoidler, C vitamini, posa ve fenolik bileşenler, oksidatif stresi düşürme, kan basıncını düşürme, lipit profilini iyileştirme, insülin duyarlılığını arttırma gibi görevleri yerine getirmektedirler. Meyvelerden zengin bir diyetin serum antioksidan kapasitesini önemli derecede arttırdığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.  

 

Serbest radikallerin ve reaktif oksijen türlerinin düzeyinin kanda yükselmesi oksidatif strese neden olmakta, oksidatif stres de yaşla ilgili hastalıkların ortaya çıkışında önemli bir risk etmenidir.  Meyvelerde bulunan polifenollerin antioksidan kapasitelerinin yüksek olması, serbest radikaller ve reaktif oksijen türlerinin zararlı etkisini azaltmakta, insülin direncini önlemekte, anti-inflamatuar etki göstermektedir. Özellikler kalp-damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkların gelişimini engellemektedir.

Meyveler ve Vitaminler

Meyveler C vitamini içerikleri nedeniyle, demirin emiliminde, kollajen oluşumunda, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli role sahiptir. A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan özellik göstererek, kanser, katarakt ve kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır.

 

Meyvelerin, besin değerleri kadar iştah üzerine de olumlu etkileri vardır. Meyvelerin lezzeti, içerdikleri asit ve şekerden ileri gelmektedir. Meyveler olgunlaştıkça asit miktarı azalmakta, şeker miktarı artmaktadır. Şekerin verdiği tadın asitle birleşmesi sonucu hoşa giden bir lezzet oluşur.

 

Sonuç

 

İnsanın sağlıklı yaşaması, vücudunun büyümesi, yenilenmesi, gelişmesi ve çalışması için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Eğer gerekli besin öğeleri yeterli ve dengeli şekilde alınmaz ise bu durum vücut direncinin azalmasına ve pek çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlar. Birçok vitamin, mineral ve lif kaynağı olan meyveler özellikle kronik hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Sağlıklı beslenmede önemli rol üstlenen meyveler diyetten eksik edilmemeli ve ülkemizde kişi başı tüketilen meyve miktarları arttırılmalıdır.

Meyveler ve sağlık arasında bu nedenlerden dolayı doğrudan bağlatılar vardır.

Meyveler ve Beslenme İle İlgili Benzer Yazım; Meyvelerin İçindeki Besin Öğeleri

 

[wpseo_address show_state=”1″ show_country=”1″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″ show_email=”1″ show_logo=”0″]