Kışın Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Kışın Hastalıklardan Korunmak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Havalar soğudu ve pek çok hastalıkta kapıda. Çoğumuzun aklında ise hastalanmamak, hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyım sorusu… Evet, grip, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi pek çok hastalıktan korunmak için yapmamız gerekenler basit.  Tüm bu hastalıklar bağışıklık sisteminin düşmesiyle ortaya çıktığından öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. Bunun içinde tüm besin gruplarından gün içerisinde alarak yeterli ve dengeli beslenme beslenmek gerekir.  Böylece vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almış oluruz. A ve C vitaminleri, çinko, selenyum gibi vitamin ve minerallerden zengin besinleri seçmek önemlidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara yakalanmamak için yapmamız gerekenler;

  • Her gün 2-3 porsiyon taze meyve tüketilmelidir. C vitamininden zengin portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyvelere günlük beslenmemizde yer vermeliyiz.
  • Meyve suyu yerine meyvenin kendisini kullanmalısınız. Bu sayede C vitamininden daha çok yararlanmış olursunuz.
  • Kış aylarında bol miktarda sebze tüketmelisiniz. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler bağışıklığı daha fazla güçlendirir.
  • Bir öğün sebze yemeği, diğer öğünde de proteinli besinin yanında salata tüketin. Kahvaltıda yeşillik tüketme alışkanlığınız olsun.
  • Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, havuç, yeşil biber gibi vitamin ve mineral açısından zengin sebzeleri tüketmeye özen göstermek gerekir.
  • Soğan, sarımsak gibi doğal antibiyotik dediğimiz besinleri kışın yemeklerimizde kullanmalıyız.
  • Kahvaltı her gün yapılması gereken bir öğündür. Zinde kalmanıza yardımcı olur.
  • Çinko açısından zengin kırmızı et, beyaz et bağışıklığı güçlendireceğinden kışında proteinlere beslenmede yeteri kadar yer vermek gerekir.
  • Haftada 1-2 kez balık ve haftada 1 kez kurubaklagil yemeği protein öğünü olarak kullanılmalıdır.
  • Kışın ıhlamur, nane, limon, adaçayı, zencefil, zerdeçal, kuşburnu gibi bitki çaylarını günde 1-2 fincan tüketmekte bağışıklık açısından önemlidir.
  • Fındık, ceviz gibi omega-3 ve antioksidanlardan besinler beslenmemizde olmalıdır.

Ayrıca kışın spor yapmak bağışıklığımızı güçlendiren etkenlerdendir.  Sporu mutlaka hayatımıza sokarak yaşam tarzı haline getirmeliyiz.