Hava sıcaklıklarının bir anda yükselmesi ile yaz kendini göstermeye başladı. Tabiî ki yaz deyince akla rengârenk meyveler geliyor. Meyvelerin içerdiği her bir renk vücuda farklı faydalar sağlar. Çünkü rengârenk besinlerle beslenmek çeşitli vitamin, mineral ve biyoaktif bileşikleri vücudumuza almamızı sağlayacaktır.
Yaz meyveleri olan kırmızı meyveler; antosiyanin, polifenol, likopen, C vitamini gibi sağlığa yararlı bileşikleri içermektedir. Bu içerikleri ile kırmızı meyveler güçlü bir antioksidan özellik göstermektedir. Kırmızı meyveler içeriğindeki faydalı bileşikler ile bağışıklığınızı güçlendirirken aynı zamanda kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi hastalıklara karşıda koruyucu etki gösterir. Kırmızı meyveler içerdikleri biyoaktif bileşenler ve antioksidan özellikleri ile yaşlanmaya karşı hücrelerimizi yeniler. Güneş ışınlarına karşı koruyucu etki gösterirler. Bu etkileri ile anti-aging görevi görürler. DNA hasarını antioksidan özelliği ile onarmaya yardımcı kırmızı meyveler kanser riskini de azaltır. İçerdiği C vitamini, posa ve antosiyaninler ile tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürücü etkileri sayesinde vücudu kalp -damar hastalıklarından korur. Yapılan pek çok çalışma kırmızı meyvelerin bu etkilerini desteklemektedir.
Yapılan pek çok çalışmada kırmızı meyve tüketiminin kardiyovasküler hastalık risk faktörleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmalarda kırmızı meyvelerin zengin prosiyandin, kuersetin, fenolik asit ve özellikle antosiyaninler de dahil olmak üzere bir dizi polifenol içeriği sayesinde anti-inflamatuar, antihipertansif, hipoglisemik etkileri ile kalp hastalıkları riskini azaltmada çok çeşitli biyolojik aktiviteler gösterdikleri görülmüştür (1).
Yapılan başka bir çalışmada ise çilek tüketimi ile kalp sağlığı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada bir ay süresince her gün 500 gram çilek tüketen 23 sağlıklı bireyin toplam kolesterol değeri %9, LDL kolesterol düzeyi %14 ve trigliserit düzeyi %21 oranında azalmıştır. Çileğin bu etkisinin içeriğindeki C vitamini, posa ve antosiyanin adlı biyoaktif bileşiklerden kaynaklandığı bildirilmiştir (2).
Kırmızı meyvelerin nöron sisteme de faydası olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Amerikan Klinik Derneğinin yaptığı araştırmalara göre, kırmızı meyvelerde bulunan polifenoller, vücutta tahrip olmuş hücreleri yenileyerek Alzheimer gibi beyin ve nöron hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir.
Bu çalışmalar ışığında mevsim meyvelerinden olan kırmızı meyveleri mutlaka diyete eklemekte fayda vardır. Kırmızı meyveler antosiyanin, polifenol gibi içerikleri ile antioksidan özellik gösterir ve hastalıklara karşı koruyucudur. Beslenmenize yaz mevsiminde çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini gibi kırmızı ve mor meyveleri eklemeyi unutmayın. Sağlıcakla kalın.
Antioksidan Smoothie
-500 ml kefir
-4 adet çilek
-10 adet yaban mersini
-10 adet ahududu
-10 adet böğürtlen
-6 dal taze nane
Bütün malzemeleri blenderdan geçirin, dilerseniz buz ekleyerek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kaynaklar
- Huang, H. et al. Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Sci. Rep. 6, 23625; (2016).
- José M.Alvarez-Suarez et al. One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans Journal of Nutritional Biochemistry 25, 289–294, (2014)