Kilo Almanızın Şaşırtıcı Nedenleri

Farkında olmadan kilo mu alıyorsunuz? Normalden daha fazla kalori almaya başladıysanız veya egzersizi azalttıysanız, tartıda gördüğümüz sayıların yüksek çıkması sizi şaşırtmaz.  Ama ya her şeyi her zaman yaptığınız gibi yapıyorsanız ve kilonuz hala artıyorsa? Bu duruma neden olacak sebepleri hep birlikte daha derinlemesine bakmanın zamanı geldi.

  • Uyku Eksikliği

Geceleri uyumuyorsanız, gece geç saatlerde atıştırma ihtimaliniz daha yüksektir. Bununla birlikte, uykusuzluğun kilo alımına sebep olmasının başka bir nedeni daha vardır. Vücudunuzdaki uyku yoksunluğundan kaynaklanan biyokimyasal değişiklikler de sizi acıktırabilir ve daha da kötüsü yemek yedikten sonra daha az tok hissetmenize neden olabilir. Bu da maalesef kilo alımınıza neden olmaktadır.

  • Stres

Stresli olduğumuzda vücudumuzda “stres hormonu” olarak adlandırılan kortizol artar. Buna stres anlarında yiyeceklere ulaşma eğilimi eklendiğinde ister istemez kilo artışı ile karşılaşılır.

  • Menopoz

Çoğu kadın menopoz döneminde daha kolay kilo almaya başlar. Ama muhtemelen buna sebep olan tek neden hormonlar değildir. Maalesef yaşlanma metabolizmayı yavaşlatır, böylece daha az kalori yakmaya neden olur. Bunun yanı sıra yaşam tarzındaki değişiklikler de (daha az egzersiz yapmak gibi) kilo alımında rol oynar. 

  • Polikistik Over Sendromu (PCOS)

PCOS, doğurganlık çağındaki kadınlarda yaygın bir hormonal sorundur.  Bu durum kilo alımına neden olabilir. Ağırlık, göbek çevresinde toplanma eğilimindedir.

Kural 1: Kilo Alırsanız…

Kilo alımını tersine çevirmek için her zaman sağlıklı beslenmeyi ana hedef edinmelisiniz. Hem sağlıklı bir hayat hem de ideal kilo için en önemli kilit taş sağlıklı ve dengeli beslenmedir. 

Kural 2: Kilo Alırsanız…

İlaç kullandığınız süreçte kilo alıyorsanız, doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ilaç almayı asla bırakmayın. İlaçlar sağlığınız ve iyiliğiniz için gereklidir. Eğer alabileceğiniz başka bir ilaç varsa bunu doktorunuza danışın. Çoğu durumda, doktorunuz sizi aynı yan etkilere sahip olmayabilecek başka bir ilaca yönlendirebilir.

Kural 3: Kilo Alırsanız…

 Kilo alımı sadece su tutulmasından kaynaklanıyorsa, bunun kalıcı kilo veya yağ olmadığını unutmayın. Bol su, az tuzlu diyet ve hareket ile sıvı tutulmasından kaynaklanan şişkinlik hafifleyecektir.