Ketojenik diyet nedir?
Herkesin genellikle zayıflamak için uyguladığı daha az karbonhidrat, protein ve yağdan zengin bir beslenme düzeni olarak bilinen ketojenik diyet aslında epilepsi hastalığı gibi nörolojik hastalıkların tedavi edilmesine yardım etmek amaçlı ortaya çıkan bir beslenme biçimidir.
Ketojenik diyet, vücudumuzun yağ yakmasına yardımcı olmak adına çok düşük miktar karbonhidrat tüketmeyi ve bunları yağ ile değiştirmeyi temel alır.
Ketojenik diyette vücudunuz yağı yakıt olarak yakar ve vücutta ketozis gözlenir. Bu durum vücudunuz enerji için yağ yakmasını sağlar. Ayrıca karaciğerde yağları beyne enerji sağlayabilen ketonlara dönüştürür.
Protein tüketiminizi ölçülü yapmak da önemlidir. Proteinin yüksek miktarlarda tüketilirse glikoza dönüştürülebilir bu durumda ketozise geçişinizi yavaşlatabilir.
Bir diğer etkisi olarak ketojenik diyet kan şekeri ve insülin seviyelerinde önemli düşüşlere neden olabilir.
Kısaca ketojenik diyet bir diğer adıyla keto diyet düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bir diyettir.
Peki bu ketojenik diyet nasıl işler?
Enerjinizin %70-75’ini yağdan gelir. %5-10 karbonhidrattan geri kalanını ise proteinden gelir.
Karbonhidrat kısıtlamasının önemli olduğu göz önünde bulundurulursa günlük 20 illa 50 gram arasında karbonhidrat almanız gerekmektedir.
Hindistan cevizi yağı, avokado ve orta zincirli trigliseritler bakımından yüksek yağları önerilir çünkü bu yağlar vücut tarafından kolayca ketonlara dönüştürülebilirler.
Ketojenik diyet çeşitler nelerdir?
Standart Ketojenik Diyet: %70 yağ, %20 protein ve yalnızca %10 karbonhidrat içerir.
Döngüsel Ketojenik Diyet: Bu diyette ise 5 gün ketojenik diyeti uyguladıktan sonra 2 gün tekrardan yüksek karbonhidrat ile beslenmeyi öneren bir çeşitidir.
Hedefli Ketojenik Diyet: Antrenmanlarınıza karbonhidrat ekleminizi sağlar.
Yüksek Protelinli Ketojenik Diyet: Standart ketojenik diyete benzeyen bu modeli daha fazla protein içerir. Alınan enerjinin %60’ı yağ, %35’ i protein ve %5’i karbonhidrattan oluşur.
Ketojenik diyette ne yemeliyiz ?
Başta sağlıklı yağlar ve kuruyemişler: Hindistan cevizi, avokado, fındık, badem, kaju, yer fıstığı, zeytinyağı olmak üzere düşük oranda karbonhidrat içeren sebze ve meyveler, yağlı balıklar, et ve yumurta tüketilmelidir.
Bu süreçte şekerli gıdalar, unlu ve nişastalı besinler, kök sebzeler, sağlıksız yağlar, kurubaklagiller, alkol, çeşni ve soslardan uzak durulması gerekmektedir.