Hemoroidde Beslenme

Hemoroid başka bir deyişle basur birçok kişide görülen bir sağlık sorunudur. Beslenme tedavisi hemoroid semptomlarını hafifletmek ve bu durumu önlemek için önemlidir. Hemoroidlerinizi iyileştirmek ve daha fazla semptom yaşamamak için hemoroide uyumlu sağlıklı bir beslenmeniz olmalıdır. Peki hemoroidde beslenme nasıl olmalı?

Hemoroidde Beslenme

Hemoroidiniz varsa beslenmenizi düzenlerken en çok dikkat etmeniz gerekenler yüksek lifli besinleri bol tüketirken hemoroid semptomlarını arttıran baharatlı yağlı besinleri beslenmenizden çıkarmak olacaktır. Beslenmenizi bu düzene uydurmak için yapmanız gerekenler şöyledir:

  • Yüksek lifli gıdalar tüketmelisiniz. Yüksek lifli gıdalar arasında kuru erik, kuru kayısı, armut, bamya, mercimek gibi gıdalar bulunur. Beslenmenizde lif miktarını arttırmak için yapmanız gereken diğer bir konu ise meyve ve sebze tüketimini arttırmaktır. Aynı zamanda meyve sebze tüketimini arttırırken meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketerek ve kabuklu tüketilebilecek meyveleri soymadan tüketerek meyve ve sebzelerin lif içeriklerinden daha fazla yararlanabilirsiniz. Beslenmenizin lif içeriğini yükseltmede meyve sebzelerin olduğu kadar tahılların da önemli rolü vardır. Ekmeklerinizi ve tükettiğiniz diğer tahıl ürünlerini tam tahıllı tercih etmek daha fazla lif almanızı sağlayacaktır. Lif alımınızı arttırmak için lif miktarı yüksek olan kurubaklagilleri haftada 2 kez mutlaka tüketmelisiniz.
  • Bol sıvı tüketmelisiniz. Günlük 2,5-3 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Bol su içmek dışkının yumuşamasına ve daha kolay dışkılamaya sebep olur. Çorba komposto gibi sıvı gıdaların tüketimini arttırmalısınız.
  • Baharatlı besinlerin tüketiminden sakınınız. Yüksek baharatlı ve acılı yiyecekler hemoroid ağrılarını arttırabilir ve semptomların ilerlemesine sebep olabilir bu yüzden beslenmenizde baharatlı ve acılı besinleri çıkarmalısınız.
  • Aşırı yağlı besinler, yağda kızartmalar, fast-food yiyecekler, çok kuru gıdalar hemoroid ağrılarını arttırırken dışkılamanın da zorlaşmasına sebebiyet verebilir bu yüzden aşırı yağlı besinler, yağda kızartmalar, fast-food yiyecekler ve çok kuru gıdaların tüketiminden sakınmalısınız.
  • Tuz içeriği yüksek besinler, salamura ürünler, turşular, tuzlu salçalar hemoroid ağrılarını arttırabilir bu sebeple yüksek tuzlu besinlerin tüketiminden sakınmalısınız.
  • Alkol tüketiminden sakınınız. Özellikle fermente ürünler olan bira şarap gibi alkoller hemoroid ağrılarınızın artmasına sebep olabilir. Hemoroidi olan bireyler alkol tüketiminden sakınmalıdır.

Beslenmenizde bunlara dikkat ederken aynı zamanda da düzenli hafif şiddetli egzersiz yapmak hemoroid sorununuzun iyileşmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak yaşam tarzı değişikliği ve beslenmenizi hemoroidle uyumlu halde düzenlemek hemoroid ağrılarınızın artmasını önlerken bu beslenme önerilerini takip etmek hemoroidinizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Sağlıklı günler.