Çocuğum Okulda Neden Düzgün Beslenmiyor?
Bu Konuda Ne Yapmalıyım?
Ekim ayı geldi, okullar başladı. Hepimizde tatlı bir heyecan. Peki biz ve çocuklarımız okula hazır mıyız? Defterlerimizi, kalemlerimizi aldık, akşamdan çantamızı hazırlayıp alarmlarımızı kurduk. Beslenme çantalarımızı ve yemeklerimizi de hazırladık ama çocuğunuz çantasına koyduğunuz yemekleri yemiyor. İşte burada neler yapmalı ve akşam çocuğunuza neler yedirmelisiniz…
Beslenme de aynı; konuşmak, nefes almak gibi bir ihtiyaçtır. Bedenimizin düzgün çalışması, günlük faaliyetlerimizi yapabilmek için besinlerden gerekli ve yeterli enerjiyi almalıyız. Beslenme, çocuklarımız için ise öncelikli olarak büyüme gelişmelerini sağlamak, sağlıklarını korumak ve okuldaki başarıları için en önemli noktalardan biridir.
Çocuklarımızın okulda da düzgün beslenmesini nasıl sağlayabiliriz? Bu soruya cevap vermeden önce nedenlerine göz atmak belki daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Çocuğunuzun, okulda beslenmesinin düzgün olmamasının bazı nedenleri:
- Arkadaş ortamından etkilenip fast-food tüketiminin artması veya arkadaşları yemek yemediği için onun da aynı davranışları sergilemesi.
- Kantinde sağlıklı yiyeceklerin olmaması
- Yemekhane yemeklerini beğenmemesi
- Bazı yiyeceklerin kokusundan, tadından veya dokusundan rahatsızlık duyması
Bunun gibi birçok nedenden dolayı yemeklerini yemiyor veya yanlış besleniyor olabilir. Peki biz bu etkenlerin hepsini kontrol edebilir miyiz? Ne yazık ki hayır, arkadaş ortamını değiştiremeyeceğimiz gibi okul yemekhanesindeki yemeklere müdahale etmemiz de pek mümkün değil. Burada biz diyetisyenlerin dahil olacağı nokta ise ; yemediği besinleri nasıl sevdirebiliriz, formunu değiştirebilir miyiz ve okuldaki beslenmesine bağlı olarak akşam neler yedirmeliyiz, bu öğünleri nasıl planlamalıyız?
Bunun için birkaç çözüm önerimiz var;
- Yemekhanedeki hangi yemeklerin onun için daha uygun olduğu anlatılabilir.
- Sağlıklı beslenmenin, büyüme ve gelişmeye, başarıya olan etkisi anlatılabilir.
- Yanına sağlıklı atıştırmalıklar konulabilir. (kuruyemiş, meyve, sandviç…)
- Sevmediği yiyeceğin formu değiştirilebilir. (Balık yemiyordur ancak ton balıklı sandviç ya da balık köftesini tüketebilir.)
- Abur cubur tüketmek isterse önce kendi yemeğini sonra istediği yiyeceği tüketmesinin daha doğru olduğu anlatılabilir.
- Okulda tüketmediği besin grubu akşam yemeğine dahil edilebilir ve akşam yemekleri aile bireyleriyle birlikte hazırlanabilir. (örneğin okulda sebze yememiştir akşam yemeği sebze ağırlıklı olabilir gibi.)
- Tüm bunlar arasında sağlıklı beslenme için çocuğun üstüne aşırı gidilmemelidir.
Çocuklarımıza nasıl beslenilmesi gerektiğini söyleyebiliriz ancak bizim de onlara bu yolda örnek olmamız en doğru yaklaşım olacaktır.
!!! Çocuklar davranışlarımızı model alır sözlerimizi değil !!!