Bebeğinize Gelişimi İçin Et Suyu Veya Kemik Suyu Değil, Etin Kendisini Verin

Bebeğinize Gelişimi İçin Et Suyu Veya Kemik Suyu Değil, Etin Kendisini Verin

Bebek ve çocukların büyümeleri, bağışıklık sistemlerinin gelişmesi ve sağlıklı olmaları açısından doğru beslenmeleri oldukça önemlidir. Bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde sağlamak için protein, demir, vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme şeklinin benimsenmelidir.  Bu gereksinimleri karşılayan en temel besinlerden biri de et grubu besinlerdir.

Ancak tecrübelerimden gördüğüm annelerin iyi niyetle sıkça yaptığı bir hata, et suyu veya kemik suyunun çok yararlı olduğunu düşünerek bebeğe besinin kendisi yerine suyunu vermeleridir.  Ancak verilmesi gereken etin kendisidir.

Et ve kemik suyu

Yedinci ayda annelerin bebeklerine genellikle kıyma yerine et suyu veya kemik suyuna yaptıkları çorbayı verdiğini görmekteyim. Peki et suyu veya kemik suyu gerçekten faydalı mı?

Maalesef ki et suyu veya kemik suyu düşünüldüğünün aksine o kadar da besleyici değildir. Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez. Suya geçen şey, et ve kemik iliğindeki yağdır. Dolayısıyla etin kendisi pişmiş ve ezilmiş olarak çocuğa doğrudan verilmelidir. 7. Ay itibari ile bebeklerinizin çorbalarına veya sebze pürelerine kırmızı eti iki kez çekilmiş olarak az yağlı kuzu kıyma şeklinde ekleyebilirsiniz. Dana eti, küçük baş hayvan etlerine göre daha az kimyasala maruz kaldığından bebeğinize kuzu etini öneririm.

Kırmızı et bebeğiniz ve çocuğunuz için önemli bir protein, demir, çinko, B6 ve B12 vitamini kaynağıdır. Bu besin ögeleri bebek ve çocukların hem bedensel ve hem de zihinsel gelişimlerinde oldukça önemlidir.

Peki bebeğiniz için kırmızı ete geçiş nasıl olmalıdır?

Bebeğinizi 6 ay anne sütü ile besledikten sonra, 6. Ayda bebeğinize yoğurt, sebze püresi ve meyve püresi ile ek gıdaya başlayabilirsiniz. 7. Ayda ise çorba veya sebze püresine kıyma ekleyebilirsiniz. Et veya kemik suyuna çorba da yapabilirsiniz. Ancak tek başına yeterli olmayacağını bilin.

Et suyu veya kemik suyu hakkında söyleyeceklerim; iştahsız bir bebeğiniz, çocuğunuz varsa bebeğinize yemeği sevdirmek için lezzet arttırıcı olarak yemeklere et suyu veya kemik suyunu ekleyebilirsiniz. Ancak muhakkak bebeklerinizin yemeklerine 6. Ayda ek gıdaya başladı ise 7. aydan itibaren kırmızı et ekleyin.

 

[wpseo_address show_state=”1″ show_country=”1″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″ show_email=”1″ show_logo=”0″]