Son zamanlarda herkesin merakla araştırdığı bir konu olan bağışıklığımı nasıl güçlendirebilirim ? sorusuna önce bağışıklığın tanımını yaparak başlayalım.
Bağışıklık, vücudumuzun enfeksiyonlar ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan, zararlı mikroorganizmalara dirençli olması anlamına gelir.Peki özellikle kış aylarında soğuyan hava ve hastalıkların artmasıyla düşen bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?
- Uykunuzu yeteri kadar aldığınızdan emin olun: Uyku ve bağışıklık sistemi arasında güçlü bir bağlantı vardır. Yapılan araştırmalar yeteri kadar uyumayan bireylerin soğuk algınlığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Buna ilave olarak yeteri kadar dinlenmekte bağışıklık sistemimizi güçlendiren faktörlerdendir.
- Şeker tüketimini azaltmaya önem gösterin: Şeker tüketimini azaltmak iltihaplanmayı azaltmaya katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
- Fermente besinleri mutlaka diyetinize ekleyin: Fermente besinlerden kefir, yoğurt, lahana turşusu bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemine olumlu katkıları vardır.
- Stresten uzak durmaya çalışın: Stres ve kaygıdan uzak durmak bağışıklığı güçlendirmenin kilit noktalarından biridir.
- Bol egzersiz ve meditasyon yapmaya özen gösterin: Son yıllarda yapılan çalışmalarında gösterdiği üzere hastalıkların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir etkisi olan egzersizin düzenli olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.
- Diyetinize sağlıklı yağlar ekleyin: Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkisi olan Omega-3 yağ asitlerini tüketmeye dikkat edin. Omega-3 yağ asitleri içerdiği yüksek antioksidan sayende bağışıklık sistemimi güçlendirir. Omega-3 balıklarda bulunur. Omega-3 içeriği yüksek olan balıklardan somon tüketebiliriz. Buna ilave olarak sağlıklı yağlara zeytinyağı, chia tohumu avokadoyu da ekleyebiliriz.
- Su içmeye ihmal etmeyin: Gün içerisinde su içmeye dikkat edin ancak tükettiğiniz kahve, çay vb. içeceklerin suyun yerine geçmediğini unutmayın.
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?
- Başta turunçgiller olmak üzere renkli biberler özellikle kırmızı biber yüksek C vitamini içeriği ile antioksidan aktivite gösterir.
- Sarımsak (Ezilerek tüketilmelidir uzun süre ısıl işleme maruz bırakılmamalıdır.)
- Brokoli (Kalsiyum ve K vitamini sayesinde)
- Yeşil çay (İçeriğindeki C vitamini sayesinde)
- Süt ve süt ürünleri kalsiyum ve proteinden zengin besinlerdir.
- Zencefil ve zerdeçal içeriğindeki fenolik bileşikler ve içerdiği antioksidan sayesinde bağışıklığımızı güçlendirir.
- Bitkisel proteinler (özellikle kurubaklagiller)
- Sağlıklı tohumlar (Badem, ceviz, ayçekirdeği)
- Yeşil yapraklı sebzeler (A,C, K vitaminin yanında kalsiyum demir ve magnezyum içeriği sayesinde)