Mevsim Geçişlerinde Yorgunluğu Nasıl Atabiliriz?
Mevsim geçişlerinde genelde çoğu kişide halsizlik, sinirlilik, stres, değişken bir ruh hali ve beslenme düzeninde değişkenlik meydana gelmektedir.
Peki bunun neden olabileceğini veya neden böyle olduğunuzu hiç düşündünüz mü?
Değişen hava koşulları, ansızın yakalandığınız bahar yağmurları, değişen hava koşulları, havanın birden soğuması veya ısınması buna bağlı olarak geçirdiğiniz hastalıklar bahar yorgunluğu geçirmenize sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda uzun ve sıcak günlerde metabolizma dönüşümüdür. Sadece değişen metabolizmanızla kalmayıp hormon seviyelerinizde de farklılıklar meydana gelmektedir. Bu değişen metabolizmanız ve hormon seviyeleriniz duygu durumuna yansır. Geçirdiğiniz enfeksiyonlar ise vücut dengeniz üzerinde olumsuz etki gösterir. Ve oluşan bu koşullarda bahar yorgunluğu hissetmeniz olasıdır.
Peki bahar yorgunluğunu nasıl yenebiliriz?
- Öncelikle ruh halinizi korumalısınız. Güneşli günlerde ve havanın güzel olduğu zamanlar yürüyüşe çıkarak bedeninize hareket katabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda sindirim sisteminiz için de faydalı olacaktır.
- Su içiminizi arttırın!
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Bağışıklık ve sindirim sisteminize iyi bakmanızda fayda var!
- Asitli ve tatlandırıcılı içecekler yerine bitki çayı içerek rahatlayabilirsiniz veya meyve suyu içerek enerjinizi arttırabilirsiniz. Gastrit probleminiz varsa bu aylar artabilir ve daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar tüketebilirsiniz. Yorgunluğunuza iyi gelir ve E vitamini açısından zengindir. Halsizlik ve unutkanlık yaşamanıza engel olur.
- Güne iyi bir kahvaltı yaparak başlamalısınız. Kahvaltınızı ihmal ederseniz gün içinde daha çok yorgunluk, halsizlik, sersemlik ve konsantrasyon bozukluğu yaşayabilirsiniz.
- Güne güzel bir kahvaltı ile başlayın! Kahvaltınızda yumurtanızı ihmal etmeyin. Yumurta yüksek protein kalitesine sahiptir ve içerdiği minerallerle size destek verir.
- Lif içeriği yüksek sebze ve meyveler, sağlıklı bağırsak bakterilerin gelişmesinde önemli bir rol oynar.
Bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler:
Kivi; C vitamini içeriğiyle metabolizmanızı canlandırmanızda fayda sağlar.
Çilek; su ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle tüketebilirsiniz. Antioksidanlardan zengin bir meyvedir.
Ananas; yorgunluk hissettiğinizde ve ödeminiz olduğunda tüketebilirsiniz. Kalorisi az olmasına rağmen ölçülü şekilde tüketmenizde fayda var.
Muz; iyi bir potasyum kaynağıdır. Kas krampları ve kas güçsüzlüğüne iyi gelmektedir.
Yeşil yapraklı sebzeler; tüketerek sindirim sisteminizi canlandırır ve bol C vitamini içerir.
Semiz otu; su miktarı fazladır ve omega-3 içerir. Demir ve kalsiyum depoları için önemlidir.
Enginar; toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için önemlidir. A ve C vitamini içerir. Niasin, potasyum ve posa içeriği nedeniyle vücudun dinlenmesi için gereklidir.