Zayıflamak Porsiyon Kontrolünden Geçer!

Diyet herkesin düşündüğü gibi aç kalmak ve kısıtlı yemek midir? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? İnternette dolaşan diyet listelerine bakıp bu düşünceniz kuvvetleniyor mu? Gelin tüm bu tabuları yıkalım. Diyetinizi zorunluluk değil de günlük olarak yaptığınız bir eğlenceli gibi düşünürseniz diyete daha kolay uyum sağlamış olursunuz. Diyet bazı besinleri yeme zorunluluğu değildir. Aslında her bireyin her gün yaptığı beslenme durumudur. Diyet ile neyi, ne zaman, ne ile ne sıklıkta yemeniz gerektiğini anlatan bir yeme programı olarak görsek tüm sorun çözülecektir. Bu sebepten dolayı diyetten korkmayın.  

Yapılan bir çok araştırmada yemek porsiyonları ve fazla kilo arasında güçlü birilişki olduğu gözlemlenmiş. Büyük porsiyonlarda ve büyük tabaklarda yemek yenilmesinin kilo artışına sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden porsiyon kontrolü kilo kaybında en önemli maddeyi oluşturuyor. Bu yüzden ne kadar ihtiyacınıza uygun küçük porsiyonlarda yemek yerseniz ,o kadar kilonuzu da kontrol altına alabilirsiniz. Peki nasıl mı porsiyonlarınızı kontrol atına alacaksınız? Hadi ufak değişikliklerle porsiyonları kontrol altına alalım. 

Besinlerin porsiyon miktarını bilin

Her besinin belirli bir porsiyon miktarı vardır. Zayıflamak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız ilk olarak bu porsiyonları öğrenin. 1 porsiyon meyve dediğimizde hangi meyveden ne kadar yiyeceğinizi anlayın. Örneğin 1 porsiyon et kaç grama denk gelir veya 1 porsiyon süt yoğurt kaç su bardağı veya kaç kaşığa denk gelir bilin. İlk başlarda bu porsiyonu ölçseniz bile daha sonrasında gözle bile miktarını tahmin edebilirsiniz.

Tabaklarınızın boyutlarını küçültün

Yemeklerinizde büyük servis tabaklarında yerseniz hangi besini koyarsanız koyun o kocaman tabağın içinde yediğiniz yiyeceğiniz gözünüze az gelecektir. Büyük tabaklar yerine yemeğinizi pasta tabağında yemeye özen gösterin. Küçük tabaklar hem gözünüzü doyururken hem de aynı zamanda midenizi de doyurmuş olacaktır.

Değişim listelerini öğrenin

Porsiyon kontrolü sağlarken en önemli noktalardan biri değişim listeleridir. Diyet programlarınızda 1 köfte et yazdığında o et yerine 1 yumurta veya 1 dilim peynir yiyebileceğinizi bilin.

Besin gruplarını bilin

Yiyeceğiniz tabağı oluştururken eksik besin maddesi almamak için besin maddelerini öğrenin. Örneğin her öğün tabağınızda et grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubundan besinlerin tabağınızda bulundurmaya özen gösterin. Böylece hem sağlıklo hem dengeli bir tabak oluşturmuş olursunuz.

Her öğün yeterli miktar karbonhidrat, protein ve yağ tüketin

Her öğün vücut için önemli besin ögeleri olan karbonhidrat, protein ve yağ tüketmeyi ihmal etmeyin. Her öğününüze kan şekerinin düşmemesi için karbonhidrat eklemeyi unutmayın. Protein kaynağı olarak et, köfte, tavuk, balık, peynir, süt, yoğurt ekleyin. Sağlıklı yağlardan ceviz badem, fındık  ve zeytinyağ gibi yağları da ihmal etmeyin. 

Şekerli besin tüketmeyin

Şekerli içecekler yüksek miktarda kalori içerirler. Diyet programında yaptığınız küçük bir şekerli kaçamak içerdiği yüksek kaloriden dolayı büyük sorunlara sebep olur. Bu yüzden kola, meyve suyu, alkol tarzı içecekler tüketmek yerine mümkün olduğu kadar bol su,maden suyu , ayran tüketmeye çalışın. 

Etiket okuyun

Sağlıklı beslenmenin önemli noktalarından biridir etiket okumak. Çünkü paketler üzerinde yazan şekersiz şekeri azaltılmış iadeleri sizi yanıltabilir. İçeriğini okuyarak gerçekten de şeker var mı yok mu kontrol etmelisiniz. Ayrıca içerdikleri trans yağlar, sentetik katkılar ve koruyucular dikkat etmeniz gereken noktalardır.  Bu yüzden mutlaka etiket okuma alışkanlığı kazanmalısınız. Doğal ve sağlıklı ürünleri tercih etmelisiniz.