Sirtfood Diyeti

SIRTFOOD DİYETİ

Birçok kişinin adını şarkıcı Adele ile duyduğu Sirtfood diyetini daha önce duymuş muydunuz? Son zamanlarda şarkıcı Adele’in tam 22 kilo vermesini sağlayan Sirtfood diyeti aslında bir protein çeşidi olan sirtuin proteinini merkeze koyan bir diyettir. Bu diyet, vücuttaki yağ kaybına ve yağ depolamasına bağlı genlerin tetiklenmesine yardımcı olan sirtuin içeren besinleri diyette bol miktarda alarak kilo vermenize yardımcı olur. Gelin hep birlikte son günlerin en çok konuşulan diyeti Sirtfood (sirtüin) diyet nasıl yapılır, vücuda etkileri nelerdir birlikte bakalım!

İlk Olarak, SİRTFOOD DİYETİ Nasıl Bir Diyettir, Temelinde Neler Vardır?

İngiltere’de ünlü iki diyetisyen tarafından oluşturulan sirtüin diyeti, çikolata ve kırmızı şarap tüketmeye izin veren yeni trend diyetlerdendir. Bu diyet çoğunlukla bitkisel gıdalarda bulunan bir tür protein olan sirtüinler açısından zengin yiyecekleri yemeyi teşvik eder. Diyet ile alınan sirtüin, zayıflama genlerini etkileyerek (özellikle SIRT-1); metabolizmayı hızlandırdığı, yağ yakımını artırdığı, iltihapla savaştığı ve iştahı azalttığı görülmüştür. Yapılan çalışmalar protein grubu olan sirtüinlerin metabolizma hızı ve yaşam süresi üzerinde etkisi olabileceğini de göstermiştir. Peki bu olumlu etkileri olan Sirtfood diyeti nasıl yapılır diyorsanız Sirtüin diyeti, sirtfoodlara (sirtüin içeren besinlerin diyete eklenmesi) ve kalori kısıtlamasına dayanıyor.

SİRTFOOD Besinler Nelerdir?

Sirtfood besinler; yakın zamanda keşfedilen, besleyici gıdalardan oluşan bir grup olup, içeriğinde bulunan sirtüin proteini sayesinde vücudun zayıflama genlerini aktivite ederek zayıflamaya yardımcı olan besinler olarak bilinir. Özellikle bu bitkisel besinler hem sirtüin proteinlerini içerir hem de vücudumuzda sirtüin proteinlerinin miktarını arttırıcı etkileri vardır. Sirtfood diyetinde sıklıkla tercih edilen besinlere gelin birlikte göz atalım.

  • Kırmızı şarap
  • Bitter çikolata
  • Kereviz
  • Yeşil Elma
  • Yeşil çay
  • Çilek
  • Zeytinyağı
  • Kırmızı soğan
  • Maydanoz
  • Lahana
  • Karabuğday
  • Roka
  • Yaban mersini
  • Kahve
  • Zerdeçal

SİRTÜİN Diyeti Nasıl Uygulanır?

Diyet 2 aşamalı olarak uygulanır.

 

1. Aşama: 7 gün sürer. Bu 7 günde hedef hızlı kilo vermektir. Bu aşamanın ilk 3 günü toplam 1000 kalori içerir ve bu 3 günde 3 öğün sirtfood içeren yeşil içecek ve 1 öğün zengin sirtfood besinlerden oluşan bir ana öğün ile beslenmeniz istenir. Geri kalan 4 günde ise günde iki yeşil sirtfood içecek ve iki ana öğün yiyerek kalori alımınızı 1.500’e çıkarmanız hedeflenir.

2. Aşama: 14 gün sürer. Bu 14 gün düzenli olarak kilo vermeniz amaçlanır. Bu aşamada her gün sirtfood açısından zengin üç dengeli ana öğün ve bir yeşil meyve suyu tüketmeniz istenir. 2. aşamada kırmızı şarap içmenize izin verilir, ancak ılımlı olarak içmeniz önerilir (haftada 2-3 bardak kırmızı şarap). Bunun yanı sıra su, çay, kahve ve yeşil çay 2.aşamada tüketmeniz önerilen içeceklerdendir.

Kilo vermenizi sağlayan aslında bu iki aşamadaki kalori kısıtlaması ve sirtüin içeren besinleri diyete ekleyerek yağ yakımının uyarılmasıdır. Bu diyette bu iki fazı kilo vermek istediğiniz sürece de tekrar etmeniz istenir.  Bu aşamalar uygulandıktan sonra sirtfood besinlerine sürekli olarak beslenmenizde yer vermeniz hedeflenir.

Peki, SİRTİÜN DİYETİ Sürdürülebilir mi?

Sirtüin aktivatörü besinler vücut için birçok yararı olan besinlerdir. Bu besinler sağlığımıza birçok faydası olan fenolik bileşikler ve antioksidan bileşikleri bünyesinde bulundurarak sağlığımızı iyileştirir. Ancak sadece bu besinler ile uzun süre beslendiğimizde ortaya çıkan sonuçlarla ilgili bir çalışma yoktur. Bu besinler her ne kadar sağlığımıza faydalı etkileri olsa da vücudumuzun tüm ihtiyacını karşılayamaz. Ayrıca Sirtiün diyeti, oldukça kısıtlı bir program olduğundan herkes için de uygun bir program değildir. Herhangi bir kronik rahatsızlığı olan veya alerji durumu olan bireyler için de uygun bir program değildir. Bu diyeti uygularken sürekli yeşil sular ile beslenildiğinden kan şekeri düşüklükleri, halsizlik, lif eksikliği, yetersiz protein alımı gibi sorunlara da sebep olabilir. En önemlisi çok kısıtlayıcı bir diyet olduğu için ömür boyu sürdürmesi oldukça zordur. Kişisel hiçbir fark gözetmeksizin herkesin aynı şekilde beslenmesi de kabul edilebilir değildir. Unutulmamalıdır ki diyet kişiye özeldir.

Eğer sirtüin diyetini uygulamak isterseniz, bir beslenme uzmanı eşliğinde yaşam tarzınıza ve sağlık durumunuza bakılarak karar verilmeli. Tabi ki beslenmenize sirtfood besinlerini eklemek kötü bir fikir değil, ancak bilimsel kanıtı olmayan bu diyeti bir beslenme uzmanı ile takip etmeniz en doğrusu olacaktır. Sonuç olarak sağlığımıza faydalı antioksidan içeriği yüksek fonksiyonel besinleri diyetinize dengeli bir şekilde eklenmesi en doğrusudur. Unutmayın hiçbir besin mucizevi değildir ve en doğru diyet sizin yaşam tarzınıza ve size özel olan diyettir.