Propolis Nedir ?

Arılar iğne yapraklı ağaçların veya yaprak dökmeyen ağaçların özünden propolis adı verilen bir bileşik üretirler. Propolis, arıların kendi atıkları ve balmumunu birleştirdiklerinde, kovanlarını oluşturmak için kaplama olarak kullandıkları yapışkan, yeşilimsi kahverengi bir ürüne verilen isimdir. Antioksidan ve antimikrobiyal özelliği bulunan bu propolis arılar tarafından, bacillus larvae gibi bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı kovanlarını ve peteklerini korumak, hijyenini sağlamak, diğer böcek ve istilacı hayvanların kovana girişini engellemek için kullanır. 

Propolisin bileşimi, arıların konumuna ve hangi ağaçlara ve çiçeklere eriştiklerine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin, Avrupa’daki propolis, Brezilya’daki propolis ile aynı kimyasal yapıya sahip olmayabilmektedir. 

Propolisteki Bileşikler

Araştırmacılar propoliste 300’den fazla bileşik tespit etmişlerdir. Bu bileşiklerin çoğu polifenol formlarıdır. Polifenoller, vücuttaki hastalık ve hasarlarla savaşan antioksidanlardır. Spesifik olarak, propolis, flavonoid adı verilen polifenolleri içerir. Flavonoidler bitkilerde bir koruma şekli olarak da üretilir. 

Peki Araştırmalar Ne diyor?

Bağışıklık

Propolisin bağışıklık güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi güçlü antioksidan ve anti-kanser aktivitelerine sahip, flavonoidler ve polifenoller olarak bilinen bir dizi faydalı maddeye sahip olmasıdır. Ayrıca antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu da bilinmektedir.

Yaralar

Propolis, antifungal olarak işlev gören bir flavonoid olan pinocembrin adlı özel bir bileşiğe sahiptir. Bu anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikler, propolisi yara iyileşmesinde yardımcı olur.

Uçuklar Ve Genital Herpes

Uçukların tedavisinde kullanılan merhemlerin bazılarının içerisinde %3 oranında propolis içerir ve bu içerisindeki propolis iyileşme süresini hızlandırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.