
Krill Yağı ve Balık Yağı Nedir?
Balık yağı ticari olarak morina, balina, ringa, hamsi, sardalye ve menhaden türü balıklardan elde edilmektedir. Balık yağının bileşimi balığın türü, yaşı, avlandığı mevsim ve yaşadığı coğrafi bölgeye göre değişmekle beraber EPA ve DHA adı verilen omega-3 türü yağ asitlerinin en zengin kaynaklarındandır. Krill yağı ise okyanuslarda yaşayan ‘Euphausia Superba’ canlısından elde edilmektedir. Krill yağında yüksek oranda EPA ve DHA bulunmasının yanı sıra astaksantin, A vitamini ve E vitamini gibi antioksidan bileşenleri de içermektedir.
Omega-3 Yağ Asitlerinin Sağlık Üzerindeki Etkisi Nedir?
Omega-3 yağ asitleri antitrombotik, vazodilatör ve serum kolesterol düzeylerini azaltıcı etkisiyle kardiyovasküler sistem hastalıkları ve hipertansiyon üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.
Romatoid artrit gibi inflamatuar hastalıklar üzerinde antiinflamatuar etki göstererek ağrıların azalmasını sağlamaktadır.
Bağışıklık sisteminde, yabancı maddelerin fagosite edilerek yok edilmesini sağlayan makrofajların sentezine yardımcı olarak vücut direncini arttırmaktadır.
Aynı zamanda alzehimer, depresyon, şizofreni gibi hastalıkların seyrinde olumlu sonuçlar verdiği bilidirilmiştir.
Covid-19 ile enfekte,128 yoğun bakım ünitesi hastası üzerinde yapılan çift kör randomize bir çalışmada katılımcılar kontrol ve müdahale gruplarına ayrılmıştır. Kontrol grubu enteral beslenme yoluyla besin desteği alırken müdahale grubuna beslenme desteğinin yanı sıra 400 mg EPA, 200 mg DHA içeren 1000 gramlık omega-3 takviyesi verilmiştir. 14 günlük çalışmanın sonucunda müdahale grubunun 1 aylık sağkalım oranının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu ve böbrek fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi olduğu bildirilmiştir ancak kesinliğin kanıtlanabilmesi için farklı dozlar ve daha büyük örneklem ile yapılacak farklı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Krill Yağı ve Balık Yağı Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Krill yağı ve balık yağı omega-3 yağ asidi bakımından zengin yağlardır. Her iki yağ türünde de yüksek oranda EPA ve DHA yağ asitleri bulunmaktadır. Ancak kimyasal yapılarında ve fiziksel görünümlerinde farklılıklar vardır. Krill yağındaki yağ asitleri daha çok fosfolipit yapıda iken balık yağında trigliserit formundadır. Krill yağının biyoyararlanımının balık yağından daha fazla olduğunu ve bu farklılığın fosfolipit yapıdan kaynaklandığını gösteren çalışmalara karşın iki yağ türünün biyoyararlanımı açısından farklılık göstermeyen çalışmalar da bildirilmiştir.
Krill yağı antioksidan bir madde olan astaksantin içeriği nedeniyle daha uzun raf ömrüne sahiptir.
Krill yağı sadece gıda takviyesi olarak mevcutken balık yağı hem ilaç hem de gıda takviyesi olarak mevcuttur. Ayrıca balık yağı kapsüllerinin krill yağı kapsüllerinden büyük olması yutmayı zorlaştırabilmektedir.
Balık yağının ticari olarak eldesi krill yağından daha ucuzdur.
SONUÇ
Özetle her iki yağ türü de EPA ve DHA adı verilen omega-3 yağ asidi bakımından zengindir. Bu içerikleri nedeniyle sağlık üzerine olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Kesin olmamakla birlikte krill yağının biyoyararlanımının daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur ancak balık yağına göre daha pahalıdır. Her iki yağın da birbirine karşı üstünlüğü kesin değildir. Bununla birlikte omega-3 desteği almak isteniyorsa balık ya da kabuklu deniz ürünlerine karşı alerji durumu bilinmeli ve eğer kullanılan bir ilaç varsa doktora bildirilerek bilgi alınmalıdır.