Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 5 Hata

Kilo Vermeye Çalışırken Yapılan 5 Hata

Siz de pek çok insan gibi, kilo vermeyi defalarca denediniz ama hiç başaramadınız mı?  Cesaretiniz kırılmış olabilir bu süreçte ama bu hayal kırıklıklarında yalnız değilsiniz. Diyette yaptığınız hatalardan kaçınılması halinde başarı şansınızı büyük ölçüde artıracak başarılı bir şekilde kilo verme süreciniz olacaktır. Peki bu hatalar neler mi? Hadi gelin bakalım;

  • Diyet Ürünler

Diyet ürünlerini stoklamak, kilo verme programlarınızın başarısız olmanın en kesin yollarından biridir. ‘Az yağlı’ veya ‘light’ gıda ürünleri yemek, sizin için az kaloriliymiş gibi görünebilir ancak aldanmayın. Çıkarılan yağı telafi etmek için, yiyeceğe ana tadı vermek için başka bileşenler eklenir. Bu da her ne kadar sağlıklı gibi görünse de tükettiğiniz ürünlerin aslında çok da sağlıklı olmadığını gösterir.

Bir diğer suçlu; şekerli, az yağlı ‘diyet’ ürünleridir.  Yoğurt ve domates sosu gibi genellikle sağlıklı kabul edilen yiyecekler bile ekstra şekerle doludur, bu da daha fazla istek ve genellikle daha fazla tüketime neden olur. Bu yüzden paketli ürünleri tüketirken mutlaka içindekiler kısmı okunmalıdır.

2.Yeterince Yememek

Kalorileri büyük ölçüde azaltmak veya öğün atlamak kilo kaybı için hızlı bir çözüm gibi görünse de, yetersiz yemek aslında bu fazla kiloları atma çabalarınızı sabote edebilir.

Kilo vermenin etkili bir yolu, harcadığınızdan daha az kalori tüketmek olsa da, kalorilerde keskin ve şiddetli bir azalma, vücudunuzu açlık moduna sokma riski taşır. Bu açlık modunda, metabolizmanız yavaşlar ve enerji depolarını korumak için kalorileri olabildiğince yavaş yakar. Bu yüzden çok az beslenen insanlar sıklıkla bir platoya ulaşır ve kilo vermesi durur.

  1. Tüm Gıda Gruplarını Kesmek

Birçok popüler diyetler, insanlara yağlar veya karbonhidratlar gibi tüm yiyecek gruplarını kesmelerini söyler. Özellikle karbonhidratlar, karbonhidrat içermeyen diyetlerin çok yaygın hale gelmesiyle, kilo alımının önemli bir nedeni olarak çarmıha gerildi. Şeker ve beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratların kan şekerini artırabileceği ve kilo almaya yol açabileceği doğru olsa da, tam tahıllı besinlerin içinde bulunduğu karmaşık karbonhidratlar aslında kilo vermenize yardımcı olabilir.

Tüm gıda gruplarının ortadan kaldırılmasındaki bir diğer önemli endişe, lif veya protein eksikliği gibi besin eksiklikleri geliştirme riskidir. Gerçek bir gıda alerjiniz olmadıkça, sağlıklı bir diyetin önemli temellerini atmanızı gerektiren herhangi bir diyetten sakınmalısınız.

4. Aşırı Egzersiz Yapma

Koşarak veya yüzerek vakit geçirmiş olmanız, kendinize istediğiniz gibi davranabileceğiniz anlamına gelmez. Örneğin, tek bir pizza dilimi, bir saatlik fiziksel eforu silebilir. Kaçamaklarla dolu bir  diyeti egzersizle telafi etmeye çalışmak, maalesef uzun vadeli kilo vermenin anahtarı değildir. Araştırmalar, daha sağlıklı bir diyete egzersiz eklediğinizde, genellikle uzun vadede daha uzun süreli kilo kaybıyla ödüllendirildiğinizi göstermektedir. Bu nedenle, kilo verme planınızda hem egzersiz hem de sağlıklı beslenmeye öncelik verin.

5. Uykusuzluk

Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan ilginç bir çalışmada, her gece ortalama beş saat uyuyan katılımcıların ortalama iki kilo aldığını bulunmuştur. Araştırmalar az uyumanın kilo alımına yol açtığını göstermektedir.

Uyku miktarınızı ve kalitenizi artırmak için, yatmadan önce cep telefonlarından ve cihazlardan gelen mavi ışıktan birkaç saat kaçınırken tamamen karanlıkta uyuduğunuzdan emin olun.  Kilo verme yolculuğunda hızlı düzeltmeler olmasa da, diyetinizi ve egzersiz planınızı kişisel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize göre uyarlamak doğru yönde atılmış büyük bir adımdır.