Günlük Hayatta Besinlerin Raf Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?

Tükettiğimiz besinlerin sağlığımıza zarar vermeyecek şekilde bozulmadan saklamak çok önemlidir. Ancak besinleri saklarken aynı zamanda, besinleri saklama süresi ve besinlerin besin değeri yönünden de dikkat etmeyi gerektirir. Raf ömrü, gıda kalitesinin ve besin maddelerinin bozulmadan, taze ve tüketilmesi güvenli kaldığı süresidir. Bir ürünün raf ömrü, gıdanın hazırlandığı veya üretildiği andan itibaren başlar. Yani tarladan sofraya kadar her an doğru muhafaza önemlidir.  Raf ömrünün uzunluğu; sakladığımız besinin içeriği, işlenmiş olup olmadığı, paketleme türü ve eve gelmeden önce o gıdanın nasıl saklandığı gibi birçok faktöre bağlıdır. Yiyeceklerinizi uygun şekilde ve mümkün olan en iyi koşullarda saklamak, raf ömrünü maksimum kadar uzatacaktır.   

Bugün size evinizde mutfağınıza entegre edebileceğiniz yiyeceklerin raf ömrünü uzatacağınız sürdürülebilir yaklaşımlardan bahsedeceğiz. 

 

  1. Yeşilliklerinizi yıkadıktan sonra kurulayarak kağıt peçeteye sarıp bir saklama kabıyla birlikte dolapta saklamanız raf ömürlerini uzatır. Canlılığını kaybetmiş yeşilliklerinizi ise soğuk su dolu bir sürahinin içinde bekleterek canlı tutabilirsiniz.
  2. Meyve ve sebzelerinizi mutlaka ayrı yerlerde saklamaya özen gösteriniz. Meyveler sebzelere kıyasla daha fazla etilen gazı ürettiği için sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olacaktır.
  3. Patates ve soğan gibi baskın kokulara hakim sebzeleri diğerlerinden ayrı bir yerde kuru ve serin bir yerde saklamanız iyi olacaktır.
  4. Mevsiminde aldığınız meyve ve sebzeleri aynı tazelikte tüketmek ve uzun süre muhafaza etmek için derin dondurucu kullanmanız iyi olacaktır.
  5. Mantarlarınızı yıkamadan saklamanız onlar için iyi olacaktır. Nemli ortamlarda mantar

yüzeyinde sümüksü bir yapı oluşur. Raf ömrünü uzatmak için mantarlarınızı kese kağıdı içinde muhafaza edebilirsiniz.

  1. Vişne ve kirazların sapını koparmadan muhafaza etmeniz onları canlı tutacaktır.
  2. Kopardığınız muzun kalan kısmını streç filmle sarmanız muzunuzun daha fazla dayanmasını sağlar.
  3. Limonunuzu ortadan ikiye bölmeden alt kısmından delik açarak sıkabilirsiniz. Böylece limonunuz uzun süre dayanabilir.
  4. Peynirleri yağlı kağıda sararak cam kaselerde saklamak raf ömrünü uzatacaktır.
  5. Zeytinyağı koyu şişelerde, karanlık ve serin yerlerde saklanmalıdır. Bu saklama şekli yağın okside olmasını engelleyecektir.
  6. Kötüleyen bakliyatlarınızı güneşe serdikten sonra yıkayıp içinden kötü olanları ayırıp kullanmaya devam edebilirsiniz.
  7. Yarım kalan avokadoları üzerine limon sıkarak dolapta muhafaza etmek bozulmasını önleyecektir.
  8. Evde kendi        kendinize  baharat karışımları  yapıp  yemeklerinizde  kullanabilirsiniz.  Baharatınızı tane halinde saklayıp kullanım esnasında çekmeniz ömrünü uzatacaktır.
  9. Farklı kuruyemişleri aynı kapta muhafaza etmeyiniz. Kuruyemişleri karışık saklamak aflatoksinin hızlı yayılım riskini artırır.
  10. Salçalarınızın ömrünü uzatmak için üstüne zeytinyağı ekleyip muhafaza edebilirsiniz.
  11. Yumurtaları yıkamadan karton kutular ile dolap içerisinde saklamak raf ömrünü uzatacaktır. Yumurtayı karton kabından çıkartıp kapakta saklamak raf ömrünü kısaltır ve çabuk bozulmasına sebep olur.
  12. Yeni aldığınız yiyecekleri dolabın arka kısımına yerleştirip, eski yiyecekleri ön tarafa

koyarsanız kıyıda köşede sizden habersiz bayatlayan, bozulan ve sonunda çöpe giden gıdalardan kurtulmuş olursunuz.