Duygusal Açlık

Duygusal açlık; stes, sıkıntı, aşırı iş stresi, aile baskısı,  travma, sevinç, mutluluk, üzüntü sebebiyle yeme isteğinin artması durumudur. Yemek yediğinizin farkına varamıyor ve bazı anlar oluyor ki kendinizi yemek yemeden durduramıyorsanız, yemek yemeyi bir kaçış yolu veya yemek yediğinizde her şey yoluna girecek ve can sıkıntınızı bastıracak gibi hissediyorsanız bu durum duygusal açlık olarak ifade edilir.  

Fiziksel açlık ile duygusal açlık

Fiziksel açlık ile duygusal açlık arasında belirgin farklar vardır. Fiziksel açlıkta midede açlık, bir kazınma hissi varken bu durum duygusal açlıkta yoktur. Sadece yemek yeme isteği olduğu için yeme durumu söz konusudur. Fiziksel açlıkta normal acıkma süreci söz konusuyken duygusal açlıkta yeme isteği bir anda gelir.  Fiziksel açlıkta yemek yedikçe midenin dolmasıyla doygunluk hissi oluşurken duygusal açlıkta bu doyma durumu oluşmaz. Besin sadece psikolojik olarak rahatlama için yenir. Fiziksel açlıkta ara öğün atıştırmalıkları açlığı bir süre bastırmak için yeterliyken duygusal açlıkta yenen yemekler kontrolü kaybetmeyle devam eder ve çoğunlukla yüksek kalorili besinler tercih edilir. Önemli olan burada bu durumun farkında olup bu problemin önüne geçmeye çalışmaktır.

Peki çözüm nedir? Ne yapmalıyız?

Duygusal açlık ile tek başınıza mücadele edemiyorsanız ilk olarak başvurmanız gereken kişiler diyetisyen ve psikologdur. Duygusal açlığınızdaki acıkma durumunuzu ve besin seçimlerinizi bir diyetisyen, duygusal kısmını ise bir psikolog tarafından destek alarak kolayca yenebilirsiniz. Bu belirtileri kendinizde fark ettiğinizde size uygun bir diyet ile semptomların azaldığını, kilo vermeye başladığınızı fark edebilirsiniz . Yeme davranışının arttığı duygusal durumları fark ettiğinizde bu davranışları düzeltici müdahaleler yapılmalıdır.  

  • Kişi üzüldüğünde veya sıkıntılı olduğu döneminde aşırı yemek yeme davranışı sergiliyorsa bu duygu durumuna girdiğinde dışarı dolaşmaya çıkabilir, herhangi kafa dağıtıcı bir aktivitede bulunabilir veya bir arkadaşı ile konuşmak onu rahatlatacaksa bu durumu bu şekilde çözebilir.

  • Yoga ve meditasyon yapabilir. Bu şekilde duygularla başa çıkılabilir.

 

  • Televizyon bilgisayar karşısında çok yemek yediğini fark ediyorsanız, televizyon veya bilgisayarda izleyeceğiniz program başlamadan yemeniz gereken miktarı önceden ayarlayarak porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz. Aşırı yeme davranışının böylece önüne geçmiş olursunuz. Veya çikolataya aşırı ilgisi olan bir kişi eve çikolata sokmayarak, çikolata gözünün önünde olmadığı için bu sorunla bu şekilde baş edebilir.

  • Besin günlüğü tutabilirsiniz. Böylece neler yediğinizin kontrolünü daha rahat bir şekilde farkına varabilirsiniz.

 

  • Sağlıksız alışkanlıklarınızı sağlıklı alışkanlıklar ile değiştirebilirsiniz. Örneğin çalışma masanızın çekmecesine cips, çikolata gibi sağlıksız atıştırmalıklar bulundurmak yerine ceviz badem süt gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz.

 

  • Günlük olarak fiziksel aktiviteyi düzenli hale getirebilirsiniz. Fiziksel aktivite beyninizin boşalmasına ve rahatlamanıza fayda sağlayarak besinlerle olan ilişkinizi olumlu yönde etkileyecektir.