Diyette Hangi Kahveler Tüketilebilir?

Kahve, dünyada her yıl 160 milyon paketten fazla tüketilen en popüler sabah içeceğidir.  Sabahları uyanmak ve güne enerjik başlamak için içilen en popüler içecek olmasının yanında, aynı zamanda sağlık yararı ve kilo vermeye yardımcı olması sebebiyle de oldukça sık tercih edilen bir içecektir. Kahveye şeker ve tatlandırıcı eklenmeden tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olduğu ve genel sağlığınız için faydalı etkilere sahip olduğu yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Sağlık açısından bakıldığında, araştırmalar kahve içmenin kan basıncını düşürmeye, kan yağlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kilo kaybı açısından bakıldığında ise kahve içerisinde bulunan kafeinin metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olduğu görülmüştür. Bu etkilerinin yanı sıra kahve, sporcular için de olumlu etkilere de sahiptir. Kahve; spor salonunda forma girmek için sıkı spor yapanlar sporculara, kahvenin içerisinde bulunan kafein ve antioksidanların performansı olumlu yönde etkilemesinde dolayı önerilmektedir. Ayrıca, antrenmandan önce bir fincan sade kahve içmek, kas yırtılması veya ağrılarının da önüne geçmektedir. Ancak her kahve çeşidi vücutta aynı etkiyi sağlamaz. Maalesef ki bazı kahve çeşitleri ekstra kilo almanıza, sağlığınızı bozmaya ve performansınızı kötü etkilemeye neden olur. Şu an diyet yaparken ve sağlıklı beslenirken kahve içmenin iyi olup olmadığı konusunda kafanız karışmış olabilir. Hadi gelin bu kafa karışıklığını birlikte çözelim.

Milyarlarca insan sabahları güne bir fincan kahve ile başlıyor. Bunun nedeni kafeinin enerji vermesi, daha uzun saatler uyanık kalmanızı sağlaması ve metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olmasındandır. Kahve içerisinde bulunan kafein bu etkilerden sorumludur.

DİYETTE KAHVE İÇİLİR Mİ?

Kahve içerisinde bulunan kafein metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımına yardımcı olur. Diyette içilen kahve şekersiz olmalıdır. Birkaç çalışmanın sonuçlarını özetleyen bir çalışmada; kafeinin, metabolizmayı ve yağ yakmayı artırmada etkili olabileceği görülmüştür. Yapılan araştırmalara göre, kahve tüketimi kilo vermeyi destekleyebildiği görülmüştür.

Diyet yaparken kahve içmek iştahınızı keser, bu da daha az yemek yemeniz ve kolayca kilo vermenize sebep olur. Ancak şekerli, kremalı, bol sütlü kahveler ise maalesef bu kilo verme sürecinize yardımcı olmayacaktır. Kahveye kesinlikle süt tozu, krema, şeker, şurup, karamel, krem şanti gibi kaloriyi çok yükseltecek eklemeler yapılmamalıdır. İçilen kahveye sadece şekersiz süt eklenecekse miktarı ve yağ oranı düşük olan sütler tercih edilerek eklenmelidir. Eğer kahvenizi sade içemiyorsanız, aroma vermek için tarçın da kullanabilirsiniz. 

 

DİYETTE KAHVE NEDEN YASAK?

Kahve iştahınızı geçici olarak bastırabilirken, yüksek miktarda tüketildiği takdirde zararlı olabilir. Aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, kaygı, ödem ve kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Bazı kişilerde bağırsak hareketini de bozabilir ve rahatsızlığa neden olabilir. Gün içinde fazla miktarda kahve içimi ödeme sebep olabileceği için kahve içtiğinizde mutlaka yeterli miktarda su içmeyi de ihmal etmemek gerekir. Diyette yasak olan kahvelere gelecek olursak yüksek kalorili, şurup içeren , kremalı ve şekerli kahveler diyette yasaktır.

Diyet yaparken kalorisi yok denecek kadar az olan sütsüz veya şekersiz sade kahve içilmelidir. Örneğin espressonun sadece 3 kalorisi, filtre kahvenin toplamda 5 kalorisi vardır. Ancak kahvenize şeker ekliyorsanız, fincanınıza eklediğiniz 1 çorba kaşığı şeker başına 16 kalori eklemiş olursunuz. Bu durum hem yüksek kalori almanıza neden olur hem de sağlığınız için olumsuz etkileri beraberinde getirir.  Kahveyi şekersiz veya kremasız tüketemiyorsanız, kahvenize az miktarda bal veya bir damla süt eklemeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekerli kremalı kahvelere kıyasla daha sağlıklı ve minimum kalori almanıza yardımcı olacaktır. Yani diyet yaparken önemli olan kilo vermenize yardımcı olacak doğru kahveyi seçmektir. Bu da şekersiz kremasız sade kahve seçenekleridir.

 

DİYETTE KAHVE NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Gün içerisinde danışanlarımız ile en önemsediğimiz ara öğün ikindi ara öğünüdür. Akşamüzeri vücutta gün içindeki yorgunluk hali artar ve iştah artışları kendini gösterir. Böyle durumlarda akşam yemeğine çok aç başlamamak için akşamüzeri 4-5 gibi içilen sade kahve iştahı dengelemeye, yorgunluğu almaya ve yağ yakımına destek olur.

 

DİYETTE KAHVENİN YANINDA NE YENİR?

Ara öğünlerinizde kahvenin yanına badem, ceviz, fındık, yer fıstığı gibi yağlı tohumlar ile kuru kayısı, hurma, incir, kuru üzüm gibi kuru meyveleri kombinleyerek doyurucu bir ara öğün yapabilirsiniz. Kahvenin yanına ekleyeceğiniz kuru meyve ve çerez ara öğünü kahve keyfinizi artırırken tatlı isteğinizin azalmasına da yardımcı olur. Doygunluk ve iştah durumunuza göre kahvenizin yanına kepekli galeta, tam tahıl kraker gibi karbonhidrat kaynakları da eklenebilir.

 

Diyette Hangi Kahveler İçilebilir? 

Günde 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde aşağıdaki kahve çeşitlerini diyetinizde yer verebilirsiniz.

  • Espresso : Yaklaşık 3 kaloridir.
  • Filtre kahve : yaklaşık 5 kaloridir.
  • Türk kahvesi:  7 kaloridir.
  • Cold brew : 0 kaloridir.
  • Ice americano : 0 kaloridir.