Diyetinize Daha Fazla Fermente Gıda Eklemek İçin 5 Neden

Fermantasyon, en genel tanımı ile karbonhidratları alkol veya organik asitlere dönüştürmek için, bakteri veya maya gibi mikroorganizmaların kullanılması ile fermente etme sürecidir. Tarihsel olarak fermentasyon tekniği, ilk olarak yiyecek ve içecekleri uzun süre koruma ve saklamanın bir yolu olarak kullanılmıştır. 

Fermantasyona uğramış yiyecek ve içeceklerin tüketimi, gıdanın bozulmaktan korunmasının ötesine geçmiş ve gün geçtikçe sağlık yararları keşfedilmeye başlanmıştır. Şekerlerin ve nişastaların fermantasyon ile fermente besinlere dönüşümü, gıdalardaki doğal, faydalı bakterileri artırır.  Probiyotikler  veya ‘iyi’ bakteriler olarak bilinen bu bakterilerin çok sayıda sağlık sorununa, özellikle de sindirim sağlığına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle fermente gıdalar tüketerek; genel bağırsak floranızın, bağırsak mikrobiyotamızın ve sindirim sisteminizin sağlığını artırabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

Hadi gelin, fermente lahana turşusu, kefir, tarhana gibi geleneksel fermente yiyecekleri diyetinize eklemek için 5 nedeni açıklayalım.

Yiyecekleri Tek Başınıza Sindiremezsiniz!

Fermente besinler tükettiğinizde vücudunuza sağlık yararı olan iyi bakterileri almış olursuz. Bu iyi bakteriler, yediğiniz karmaşık karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur. Bu fermente ve metabolize etme süreci, vücudunuz için faydalı olan bileşiklerin ortaya çıkmasını sağlar. Fermente besinlerin tüketimi ile sindirimi güçleştiren fitat, tanen gibi istenmeyen maddelerin parçalanmasını da sağlamış olursunuz.

İyi Bakteriler Kötülerle Savaşır ve Genellikle de Kazanır.

Her gün, gün içerisinde patojenik (hastalığa neden olan) bakterileri yutarsınız. Yine de onları vücudunuza aldığınız halde her zaman hasta olmazsınız çünkü minik mikroskobik yardımcılarınız yani iyi bakterileriniz patojenik bakterilerle ilgilenir ve onları ortadan kaldırır. Bunu nasıl yapıyor derseniz iyi bakteriler, bağırsağınızın pH’ını düşüren asidik fermantasyon yan ürünlerini oluşturur ve kötü bakterilerin hayatta kalma şansını azaltır. Ayrıca, kötü bakterileri öldüren antimikrobiyal proteinler salgılarlar. Böylece kötü bakterilerin sayısını azaltarak, bu bakterilerin sebep olabileceği hastalıklara karşı sizi korumuş olur.

Besin Emilimine Yardımcı Olur.

Fermantasyon sayesinde sindirilmiş besinler, en çok fayda sağlanabilen ve en kolay emilebilen formlarına dönüşür. Bu besinler, vücut tarafından hızlı ve kolay bir şekilde hücre içine alınır ve kullanılır. Örneğin kalsiyumun, fermantasyon sonucu oluşan ve yararlı bakterilerin sebep olduğu asidik ortam yardımı ile emilmesi, genç kadınların sağlıklı kemik yoğunluğunu korumaları için son derece önemlidir.

Sağlıklı Bir Vücudun Bakteri Dengesine İhtiyacı Vardır.

Bağırsağınızdaki küçük bakterilerin tüm vücuda etkisi vardır. Araştırmalar, bozulmuş bağırsak mikrobiyotasının obezite, astım gibi birçok kronik hastalık ve iltihaplı bağırsak hastalığı gibi kronik iltihaplı durumlarla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu yüzden bağırsak sağlığımızın devamlılığı için iyi bakterileri içeren fermente ürünleri diyetimizde bulundurmak birçok hastalığa karşı koruyucu rol oynar.

Antibiyotik Aldıktan Sonra Bağırsak Sağlığınızı İyileştirmeye Yardımcı Olurlar.

Antibiyotik aldıktan sonra hiç ishal veya başka sindirim sorunları yaşadınız mı? Bunun nedeni antibiyotiklerin hem iyi hem de kötü bakterileri yok etmeleridir. Fermente yiyecekler yemek bağırsaktaki yararlı bakterin sayısını artırarak bozulmuş bağırsak floranızın normale döndürmenize yardımcı olur. Böylece antibiyotiğin sebep olduğu bağırsak flora bozukluğunu fermente besinler normale döndürür.