Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Yiyecek

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 9 YİYECEK

Vücudunuzu doğru besinler ile beslemek, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına yardımcı olur. Özellikle soğuk algınlığı, grip ve COVİD-19 gibi diğer enfeksiyonları önlemenin yollarını arıyorsanız, ilk adımınız beslenmenizde bağışıklığınızı güçlendirecek besinlere yer vermek olmalıdır. Çünkü güçlü bir bağışıklık, hem hastalıklara yakalanma riskini azaltır hem de bu hastalıkları hızlıca atlatmanızı sağlar.

ANCAK, unutulamamalıdır ki, güçlü bir bağışıklığınızın yanında sosyal mesafe COVID-19’dan sizi koruyan en önemli silahtır. Çünkü şu anda hiçbir araştırma sonucunda, özel olarak COVID-19’a karşı koruma sağlayan herhangi bir yöntem bulunamamıştır. Sosyal mesafemize dikkat ederek bağışıklığımızı hangi besinler ile güçlendireceğiz gelin bakalım.

1. Turunçgiller
Çoğumuz nezle olduktan sonra doğrudan meyveler ile C vitamini almaya çalışırız. Bunun en önemli sebebi C vitamininin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olmasıdır. C vitamini enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmaktadır. Bu da bize güçlü bir bağışıklığın kapısını açmaktadır.

2. Brokoli
Brokoli, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. İçerdiği antioksidanlar ile bağışıklığınızı desteklemiş olur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra lif ve diğer birçok antioksidanla dolu olan brokoli, tabağınıza koyabileceğiniz en sağlıklı sebzelerden biridir.
Brokoli gibi sebzelerin içeriğindeki besin maddelerini sağlam tutmanın en önemli yolu, olabildiğince az pişirmektir. Araştırmalar pişirme yöntemleri arasında buharda pişirmenin gıdada en az besin öğesi kaybına neden olduğunu göstermiştir.

 

3. Sarımsak
Sarımsak, dünyada hemen hemen her mutfakta bulunur ve sağlığınız için önemli bir yere sahiptir. İlk uygarlıklar sarımsağı enfeksiyonlarla mücadelede kullanmış ve gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşmıştır. Bunun nedeni sarımsağın etkili bir bağışıklık güçlendirici olmasıdır. Sarımsağın bağışıklık güçlendirici etkisi ise allisin adı verilen bileşik ile sağlamaktadır.

4. Zencefil
Zencefil , birçok kişinin hastalandıktan sonra başvurduğu bir besindir. Zencefil, iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, bu da boğaz ağrısını ve iltihaplı hastalıkları azaltmayı sağlar. Zencefil aynı zamanda mide bulantısının iyileşmesine de yardımcı olur. Bu sebeplerden dolayı zencefili, bağışıklığınızı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için diyetinize ekleyebilirsiniz.

5. Ispanak
Ispanak , güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda ıspanak içerisinde çok sayıda antioksidan ve beta karoten bulundurur, bu da bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artırır.
Ispanağın içerisinde bulunan besin öğelerini korumak için mümkün olduğunca az pişirilmeli ve pişirme suları dökülmemelidir. Bununla birlikte, hafif pişirme, A vitamini emilimini kolaylaştırır ve diğer besinlerin bir antinutrient olan oksalik asitin salınmasına izin verir.

6. Yoğurt
Markete gittiğinizde yoğurt alacağınız zaman, etiketinde “canlı ve aktif kültürler” yazan probiyotik yoğurtları almaya çalışın. Bu kültürler, hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmak için bağışıklık sisteminizi uyarır. Probiyotik yoğurtların yanında kefir de probiyotik bakteriler içerir. Beslenmenizde kefire de yer verebilirsiniz.
Ancak aromalı ve şeker yüklü türler yerine sade yoğurt ve kefir tercih etmeye çalışın. Meyveli bir yoğurt veya kefir tüketmek istiyorsanız, sade sevdiğiniz meyveler ile tatlandırabilirsiniz.

7. Badem
Soğuk algınlığını önlemek ve bunlarla savaşmak söz konusu olduğunda, E vitamini arka planda C vitamini ile birlikte çalışmaktadır. Bu güçlü antioksidan bileşik olan E vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır.
Badem gibi kuruyemişler E vitamini bakımından zengin besinlerdir. Yetişkinlerin her gün sadece 15 mg E vitaminine ihtiyacı vardır. Yaklaşık yarım fincan badem ile bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

8. Ayçekirdeği
Ayçekirdeği fosfor, magnezyum, B6 ve E vitaminleri gibi besin öğelerinden zengindir. E vitamini, bağışıklık sistemi fonksiyonunun düzenlenmesi ve sürdürülmesinde önemli bir role sahiptir. Yüksek miktarda E vitamini içeren diğer yiyecekler arasında avokado ve koyu yapraklı yeşillikler bulunur .
Ayçekirdeği selenyum bakımından da zengin bir besindir. Selenyumun enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu, hayvanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalarla da kanıtlanmıştır.

9. Yeşil çay
Siyah çay ve yeşil çay, bir çeşit antioksidan olan flavonoidler açısından oldukça zengindir. Özellikle yeşil çay önemli bir antioksidan bileşik olan epigallokateşin gallatı (EGCG) bünyesinde bulundurur. Çalışmalar EGCG’ın bağışıklık fonksiyonunu artırdığını göstermiştir. Yeşil çay ayrıca amino asit L-theanine için de iyi bir kaynaktır . L-theanine, T hücrelerinizde mikropla savaşan bileşiklerin üretimine yardımcı olabilir.